„Взривоопасна ситуация“ - германският министър на отбраната се страхува от конституционална криза в САЩ

„Взривоопасна ситуация“ - германският министър на отбраната се страхува от конституционална криза в САЩ

„Взривоопасна ситуация“ - германският министър на отбраната се страхува от конституционална криза в САЩ

След като настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп се обяви за победител в тазгодишните избори и предупреди, че ще сезира Върховния съд за измами още преди да бъдат преброени гласовете на милиони американци, германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер предупреди, че ситуацията в Съединените щати е „взривоопасна“ и че страната е изправена пред потенциална конституционална криза, предаде Си Ен Би Си.

„Ситуацията е изключително взривоопасна. Много експерти с право констатират, че това може да доведе до конституционална криза в САЩ. Това е нещо, което ни притеснява много.“, заяви военният министър пред германският телевизионен канал Зе Де Еф.

Коментарите на Крамп-Каренбауер, която бе спрягана за наследник на германския канцлер Ангела Меркел, преди да поеме министерството на отбраната, дойдоха след пост на Тръмп в Twitter, в който той заяви, че демократите опитват да „откраднат“ изборите. Социалната мрежа обозначи съобщението като такова, което съдържа непотвърдени факти и подвеждаща информация.

„Искаме всякакво гласуване да спре. Не искаме да намират никакви бюлетини в 4 часа сутринта и да ги прибавят към списъка.“, написа още Тръмп в социалната мрежа, като добави, че ще се обърне към Върховния съд.

Ръководителят на предизборния щаб на Байдън Джен О'Моли Дилън определи коментарите на президента републиканец като „скандални“, „безпрецедентни“ и „неточни“.

„Тези изказвания са възмутителни, тъй като те представляват явен опит да се отнемат демократичните права на американските граждани. Преброяването няма да спре. То ще продължи, докато всеки надлежно подаден глас не бъде отчетен. Защото това предвиждат нашите закони – законите, които защитават конституционалното право на американците да гласуват“, коментира тя, като обеща да предприеме правни мерки, ако Тръмп сезира съда.

 „Ако президентът изпълни заплахата си да се обърне към съда, за да се опита да спре надлежното преброяване на гласовете, нашите екипи от юристи са готови да предприемат действия срещу това. Те ще спечелят“, добави Дилън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ