нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Янаки Стоилов обеща да провери твърденията за издевателства над бизнесмен в ареста

Снимка: Shutterstock

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пое ангажимент да бъдат проверени твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той увери, че ще бъде извършена обективна проверка на всички изнесени данни, но поиска повече конкретика.

"Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства в арестите с известни бизнесмени ще бъдат проверени от Министерството на правосъдието. Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).", коментира Стоилов пред журналисти  преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще председателства за първи път. 

Думите на Илчовски насочиха вниманието към бизнесмена Миню Стайков, но преди дни той отрече да е жертва от видеозапис с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което според Илчовски е направен записа, и времето, в което самият той е бил задържан. 

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали“, отбеляза днес Янаки Стоилов и уточни какво има предвид под повече конкретика. „Трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне да се справим с този проблем. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде свършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни насочат какво точно да бъде проверено“.

Янаки Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура. 

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет, председателстван от Янаки Стоилов. В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността. 

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено. 

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути. Това обаче не се случи, предава БТА. 

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията. "С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им", анализира решение на КС Панов. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

"Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация. Приемането й в ситуация на служебно правителство също е доказателство, че тя е политическа", каза още Панов по време на дискусията и допълни, че натовареността в спецсъдилищата намалява. "Голяма част от делата са споразумения, разрешения за СРС-та. Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната", каза още Панов. 

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, заяви, че подкрепя декларацията. Определи я като израз на съпричастност. "Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", посочи Пашкунова. 

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. "В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд лева. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата", каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало.

"Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората. Ясно трябва да бъде казано, че това, което става, е тричане на съдии", посочи главният прокурор.

 

още от Политика