Янаки Стоилов обяви промените в Агенцията по вписванията

Янаки Стоилов обяви промените в Агенцията по вписванията

Янаки Стоилов обяви промените в Агенцията по вписванията

Правосъдният министър Янаки Стоилов е освободил досегашния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и на нейно място е назначил Даниела Митева.

Досегашният директор на агенцията е освободен по негово предложение, а новото предложение е съгласувано с министър-председателя Стефан Янев.  Причината за промяната са установени недостатъци и нарушения при одит и проверка от Инспектората към министъра на правосъдието, съобщи правосъдният министър. 

Припомняме, че смяната беше поискана миналата седмица от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заради отказ от страна на Агенцията да бъдат вписани промените в ръководствата на столичните блоници "Александровска" и "Лозенец". Според Кацаров, Габриела Козарева е превишила правата си. Ето защо той настоя Министерството на правосъдието да провери законно ли е действала.

"В Агенцията по вписванията, Инспектората към министъра на правосъдието и одита, установиха нарушения като нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети като от началото на 2017 г. те са били около 350 000, а към момента достигат почти 1 млн. Европейската комисия е запознала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане точно преди 4 години, както и въвеждането на софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система", обясни Стоилов. 

Значително ускорихме процеса по издаване на българско гражданство, посочи още Янаки Стоилов. "В сферата на българското гражданство - опитваме се значително да ускорим процеса на изхода и на входа на системата. От момента на издаване на указа до издаване на документа минават 8-9 месеца. Това не само твърде много затруднява хората, но е и условие за създаване на лоши практики с участие на хора извън Агенцията и служителите й. С промяна на вътрешните правила и ангажиране на повече служители, този процес е значително ускорен. Надяваме се срокът да бъде сведен до месец. Подобен проблем има и при подаването на документите. Тъй като това става по електронен път, вече са запълнени сроковете за година напред", каза още проф. Стоилов.

Правосъдното министерство е установило неиздаване на около 10 нормативни акта - главно наредби, по някои от тях е започнала работа. Извършва се и проверка на големите обществени прочъки, като по тях все още няма резултати, като засягат главно затворите и са с участие на Държавната финансова инспекция.

"Извършвани са нецелесъобразни разходи, например одитът установява, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с "Информационно обслужване", то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност, в МП има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти. Друг случай, свързан с упражняване на строителен надзор и инвеститорски контрол за преустройство и ремонт на архивно помещение. За него са поискани 43 000 лв. В заключение мога да кажа, че решаваме реалните проблеми чрез подобряване на организацията, повишаване на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха", подчерта Стоилов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ