Янаки Стоилов: Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно

Янаки Стоилов: Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно

Янаки Стоилов: Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно

"Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно и с ясна цел, защото Основният закон е изменян редица пъти в глава "Съдебна власт", но това не е довело до търсения резултат". Това заяви министърът на правосъдието в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов, който присъства вчера на конференция "30 години от приемането на Конституцията - равносметка и предизвикателства" в Пловдив, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.  

По думите му, Конституцията е ориентир за всички, които прилагат правото. Той припомни, че с малки промени Основният закон се е оказал напълно пригоден за членството ни в Европейския съюз, а нормите на Конституцията са помогнали за излизането от не една и две кризи и това показва нейните качества.  

"Това е Конституция на прехода, но не е преходна Конституция. Тази Конституция има редица автори, не се свършва с отделно име, което показва, че тя е израз на волята на мнозина. Основният закон "живее" преди всичко чрез институциите, които му придават реалност.", посочи министър Стоилов. 

В Пловдив той е разговарял и по темата за нова съдебна карта със съдии и представители на професионални организации от апелативен район Пловдив. Стоилов е посочил, че ще бъде предложено становище на Министерството на правосъдието за това как трябва да се подходи към изработването на новата съдебна карта, което да бъде на разположение на следващия парламент.  

"Промени са необходими, но те трябва да станат в резултат на цялостно виждане за законодателните и организационни решения. Изправяме се пред един феномен - задълбочаващо се капсулиране на съдебната власт и по-точно на органите за нейното самоуправление", каза още министърът. 

Той е направил и предложение моделът за съдебна карта, който се избере, да бъде пилотно приложен за година - година и половина поне в две области и в зависимост от резултата, да бъде въвеждан  в цялата страна.  

Конституция на Република България е приета на 12 юли 1991 г. от седмото Велико народно събрание. Тя е четвъртата конституция, приета след 1878 г. Със сегашната ни Конституция България се определя като република с парламентарно управление. В основния закон е записано, че Република България е единна държава с местно самоуправление, като в нея не се допускат автономни териториални образувания. Последните промени, които са били правени в Конституцията, са от декември 2015 г., преди това текстове в нея са били изменяни още пет пъти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ