Южна Корея излиза от кризата със „зелени“ инвестиции за 95 млрд. долара

Южна Корея излиза от кризата със „зелени“ инвестиции за 95 млрд. долара

Южна Корея излиза от кризата със „зелени“ инвестиции за 95 млрд. долара

Южна Корея планира да изхарчи 114.1 трлн. вона или 94.6 млрд. долара за създаването на 1.9 млн. нови работни места и стабилизирането на икономиката след пандемията от новия коронавирус, като средствата са предвидени основно за „зелени“ инвестиции, предаде „Ройтерс“.

6-годишният план, наречен „Нова зелена сделка“, ще изгради дигитална инфраструктура и по-голяма сигурност у безработните, както и ще намали силната зависимост на страната от изкопаеми горива. „Пандемията от коронавирус още веднъж потвърди нуждата от отговор на климатичните промени“, коментира президентът Мун Дже-ин.

Четвъртата по големина икономика в Азия предвижда инвестиции в интелигентни мрежи за по-ефективно управление на електроенергия, насърчаване на дистанционните медицински услуги, бизнес политика за работа от вкъщи, както и формирането на онлайн училища, базирани на безжични мрежи от новото пето поколение (5G), като същевременно се предоставят и данъчни облекчения на телекомите, с които се сключи сделка за инсталация на системите.

Амбициозната цел е с тези мерки да се постигнат нулеви емисии до 2050 година. Предвижда се и въвеждане на въглероден данък.

Очаква се до 2025-а по пътищата на Южна Корея вече да се движат 1.13 млн. електрически превозни средства, както и 200 хил. водородни.

Миналата седмица властите в столицата Сеул обявиха, че ще заделят 2.6 трлн. вона за своя собствена версия на „Нова зелена сделка“ с обещанието, че през следващите 6 години малко повече от половината автобуси от градския транспорт ще се захранват с ток и водород. За същия период се планира и изграждането на над 4 хил. станции за зареждане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ