Южнокорейският президент ще предложи на САЩ рестартиране на общи междукорейски икономически проекти

Южнокорейският президент ще предложи на САЩ рестартиране на общи междукорейски икономически проекти

Южнокорейският президент ще предложи на САЩ рестартиране на общи междукорейски икономически проекти

Южнокорейският президент Мун Дже Ин заяви днес, че планира да обсъди със Съединените щати възможността за рестартиране на общи междукорейски икономически проекти с цел насърчаване на ядреното разоръжаване на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Мун не е бил обезсърчен от провала на срещата в Ханой между американския му колега Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Изходът от срещата във виетнамската столица е спънка за южнокорейския президент, изпълнението на чието желание за по-близки отношения със Севера зависи от постигането на пробив между Вашингтон и Пхенян по ядрения въпрос.

По-мекият подход на Мун доведе до разногласия със САЩ, които разглеждат икономическия натиск като главния инструмент за въздействие върху Северна Корея. Ако ядрените преговори се провалят, южнокорейският президент може да се окаже пред сериозна дилема - дали да продължи да се опитва да ангажира Севера или да се присъедини към нова американска кампания на натиск върху него, отбелязва АП.

"Обещавам да помогна за настъпването на една нова ера на движена от мира икономика на Корейския полуостров", каза днес Мун Дже Ин. В предавана по телевизията реч по случай 100-годишнината от корейско въстание срещу японското колониално управление, той призова за междукорейско сътрудничество, което според него ще доведе до напредък в преговорите между Вашингтон и Пхенян. "Ще се консултирам със Съединените щати за възобновяване на операциите в междукорейския промишлен комплекс в севернокорейския пограничен град Кесон и за възобновяване на туристическите турове в живописната Диамантена планина в Северна Корея", обяви Мун.

Тези проекти сега са замразени в съответствие с наложените на режима в Пхенян санкции.

Мун предложи също да бъде създадена междукорейска комисия за развиване на икономиката на Севера.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ