За Николай Василев влизането на държавата в частна банка е "добра стъпка" към Еврозоната

За Николай Василев влизането на държавата в частна банка е добра стъпка към Еврозоната

За Николай Василев влизането на държавата в частна банка е "добра стъпка" към Еврозоната

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за Еврозоната. Това заяви в ефира на bTV бившият министър на икономиката Николай Василев по повод подпомагането на Първа инвестиционна банка с пари от държавата, която влиза с миноритарен дял в банката. Василев обясни, че става дума за компромис - неформално стабилизиране на една банка. Така според него българската банкова система ще е още по-стабилна.

"Ако не беше свързано с влизане в чакалнята на Eврозоната, и държавата влиза в частен бизнес, щях да кажа, че не е добра идея. В конкретния случай става дума за стабилизиране на една от банките с повече капитал, което е очакване от страна на партньорите в еврозоната. Това е добра новина от гледна точка на Еврозоната", обясни Василев.

Той определи банковата ни система като стабилна. И добави, че през 2009 г. сме били толкова близо, колкото сега до Еврозоната.

"Дори и да е малко под въпрос България за инфлацията, по всички други критерии има медали. Например, по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните повече от 10 години", коментира още Василев по повод доклада на Европейската централна банка, според който нивото на инфлацията у нас не отговаря на изискванията за въвеждане на еврото. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ