За първи път жена стана премиер на Самоа

Manager News

Продължилата няколко месеца политическа криза в Самоа е към края си, след като нацията получи своя първи министър-председател от женски пол след решение на местния апелативен съд, предаде „Гардиън“.

Партията „Фаатуатуа иле Атуа Самоа уа Таси“ (FAST) официално бе провъзгласена за победител от изборите през април, а нейният лидер Наоми Матаафа за премиер. Тя е заемала и поста на вицепремиер, преди да се оттегли от Партията за защита на човешките права (HRPP), която управляваше островната държава 39 години. През 2020-а Матаафа създаде собствен политически проект, който сега ще изтегли от властта Туйлаепа Малиелегаой след 22 години на премиерския пост.

В решението си съдът обяви, че FAST е имала право да поеме властта на 24 май, когато партията проведе специална церемония за полагане на клетва.

Политическите сблъсъци в Самоа продължиха няколко месеци, след като FAST неочаквано демонстрира резултати, с които се опълчи на HRPP по време на изборите през май. И двете партии си спечелиха по 25 мандата, а друг един отиде при независим кандидат. Впоследствие той даде подкрепата си за FAST, с което им даде преднина, но от HRPP назначиха допълнителен депутат и заявиха, че това се дължи на неспазването на квотата от 10% за жените народни представители в страната. Противниците осъдиха тези действия и ги нарекоха „безкръвен преврат“.

Тогава Върховният съд на Самоа обяви използването на разпоредбата за половата квота за неправилна и нареди да бъде свикан парламентът, за да положи клетва. Правителството, което тогава беше на власт обаче, отказа и дори заключи избрания премиер и нейните привърженици извън сградата на парламента. Това наложи Матаафа да произнесе клетва на своеобразна церемония пред зданието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ