Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Забраняват износа на предпазни средства, дезинфектанти и техни производни без разрешение на здравния министър

Снимка: Shutterstock

Забранява се износа на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице. Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Еврокомисията. Това стана ясно след извънредното правителствено заседание днес.

Тази забрана е подлежала на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България е нотифицирала забраната, както са направили и всички други държави - членки, на Европейския съюз, които са въвели подобни забрани, съобщават от правителствената информационна служба.

С Регламента за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията, влязъл в сила на 15-и март т.г., се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

още по темата
още от Политика