Задължават офшорките да подават декларации за действителни собственици

Задължават офшорките да подават декларации за действителни собственици

Задължават офшорките да подават декларации за действителни собственици

Декларация за действителни собственици ще подават фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици-физически лица, не са вписани в българските регистри. Това предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесени от ГЕРБ.

Изискването засяга не само офшорни фирми. Акционерните дружества, независимо дали са с акции на приносител или поименни, също трябва да подават декларации за действителните собственици.

Според промените, ако действителният собственик е вписан вече по партида или партида на друго българско юридическо лице и се намира в регистрите БУЛСТАТ, търговския регистър, регистъра на лицата с нестопанска цел, фирмите няма да подават специална декларации. В момента до 31 май всички фирми в обхвата на закона следваше да декларират действителните си собственици в специална декларация в т.ч. ЕОД, ООД.

Друга поправка засяга дружества, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това обаче много затруднявало и фирмите, и ДАНС, според вносителите.

С поправките срокът вече няма да е до 12 май, а шест месеца, и започва да тече след като ДАНС публикува на сайта си националната оценка на риска в т.ч. по видове дейности, след което трябва да разработи примерни правилници, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БТА. Оттам фирмите трябва да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, но няма да е нужно да ги изпращат на ДАНС за одобрение - а те ще остават при тях и ще ги ползват за действията, които трябва да предприемат по закона, посочи още тя.

С измененията отпада и ангажимента на адвокатите да подават информация в ДАНС при съмнения за изпиране на пари от клиенти.

БНБ има задължение да информира европейските надзорни органи във връзка с предотвратяване на използването на финансовата система за пране на пари и финансиране на тероризма.

Менда Стоянова подчерта, че фокусът в борбата срещу изпирането на пари трябва да бъде върху банковите, небанковите и хазартните институции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ