Захариева: ЕК трябва да бъде по-твърда към производителите на ваксини

Захариева: ЕК трябва да бъде по-твърда към производителите на ваксини

Захариева: ЕК трябва да бъде по-твърда към производителите на ваксини

В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса. Очаква се получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това обясни в ефира на bTV външният ни министър Екатерина Захариева. По думите й е имало напрежение между ЕК и AstraZeneca, защото се оказва, че предварително заявените доставки на ваксини не могат да се изпълняват в нужните срокове и това не позволява изпълнението на ваксинационните планове на държавите членки. 

"Европейската комисия трябва да бъде по-твърда към производителите на ваксини и тези компании да изпълняват договорите си. Поръчали сме ваксини от всички, с които ЕК е сключила договор. Ще има и 4-та ваксина скоро, въпросът е тези компании да изпълняват договорите си. Доставки ще има, дори да не са в количествата, които са планирани. Февруари получихме по-малко доставки, отколкото бяха планирани, но се надявам през март да бъдат наваксани количествата. Бяха поели отговорност, че ще се навакса през март", подчерта тя.

Захариева определи като много добро решението да се започне масово ваксиниране на желаещите. "Около 20 200 са ваксинирани вчера. С тези темпове ще може да се постигне помасова ваксинация до края на лятото", каза тя.

Засега няма проблеми с откриването на секции за предстоящите избори в чужбина, информира външният ни министър. Все още се чака разрешение от няколко ключови държави, където има голяма българска общност, но тя изрази надежда, че до една-две седмици това да се случи. 

"Организацията за изборите върви доста гладко. Има вече определени членове на секционните избирателно комисии. До 9 март могат да се подават заявления за разкриване на секции в отделните държави. Доста от по-рано сме започнали организацията заради COVID-19. В Германия, например, тази година секциите ще са много повече в сравнение с предишните избори. За 35 секции сме получили разрешение във Великобритания. Ще направим организация за спазване на дистанция, но това зависи и от съвестта на хората. Българите, които пътуват в чужбина, за да работят по изборите, ще бъдат ваксинирани, ако желаят", каза още Захариева. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ