Захариева: ООН се роди като еманация на надеждите и копнежите на хората

Захариева: ООН се роди като еманация на надеждите и копнежите на хората

Захариева: ООН се роди като еманация на надеждите и копнежите на хората

ООН беше родена като еманация на надеждите и копнежите на хората на планетата за мир, свобода, човешки права и просперитет. През последните 75 години ООН се утвърди като стълб на международен ред и фундаментални човешки права и свободи. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Общото събрание на Организацията на обединените нации, която навършва 75 години.

„Годишнината на ООН е момент за размисъл. Оказа се, че 75 години не бяха достатъчни за постигане на идеалите, заложени в хартата на ООН, нито дори сме близо до сбъдването на мечтите на хората. Как да постигнем визията си за Обединените нации? Това е още една причина всички ние да се обединим и заедно да намерим адекватни отговори на безпрецедентните заплахи и предизвикателства, пред които всички общества се изправят“, обясни Захариева и добави, че в това отношение Алиансът за многостранност, в чието основаване през миналия септември участва и България, „има важна роля“.

„Как Обединените нации ще изглеждат утре зависи от нас. Можем да създадем бъдещето заедно. Позволете ни просто да го направим“, завърши външният министър.

Всички участници в тазгодишното събитие бяха помолени да изпратят предварително записани своите изявления чрез избрани дипломати от всяка делегация при строги защитни мерки. Общото събрание ще продължи до 26 септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ