Захариева: Ще имаме сериозен разговор с посланика на Русия, но няма да късаме отношенията

Захариева: Ще имаме сериозен разговор с посланика на Русия, но няма да късаме отношенията

Захариева: Ще имаме сериозен разговор с посланика на Русия, но няма да късаме отношенията

В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелски действия на територията на България. Това заяви пред NOVA вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева по отношение на разследването на руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас

Вчера стана ясно, че прокуратурата сравнява четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години.

„Ние искаме да развиваме туризъм с тях и равнопоставени отношения, но категорично това не трябва да става на цената на националната сигурност на България“, подчерта тя.

Захариева каза, че ще има много сериозен разговор с посланика на Русия в България и добави, че със сигурност ще имаме действия.

„Самият разговор в дипломацията също е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение”, каза тя.

„Българските служби работят по тези казуси. Разследва се и друг случай с опит за убийство с отравяне на един от оръжейните търговци в България. Издирват се три лица с червена бюлетина. Не е тайна за никой, че Русия прави всичко възможно да предотврати сътрудничеството в областта на отбраната, не само за продажба на оръжия, на Украйна на всички държави – членки на ЕС“, добави вицепремиерът в оставка. Захариева подчерта, че правителствата на ГЕРБ не са си затваряли очите за тези проблеми.

По думите й взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия.

„Съмнявам се, че външният министър организира такива действия. Със сигурност това няма как да стане без знанието на най-високо ниво. Няма как да се случи без знанието на ръководителите на тези служби най-малкото“, заяви тя.

Захариева съобщи, че знае за този случай от вчера. „Те изискаха няколко дни по-рано едни документи от МВнР. Знам, разбира се, че работят в сътрудничество с чешките служби. Така че предполагам, че това, което се разкрива в Чехия е станало повод“, добави тя. Захариева обясни, че знае от вчера, защото има тайна на разследването и само с решението на наблюдаващия прокурор става изнасянето на тези факти.

„Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, посочи Захариева.

Тя каза, че нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия и не предвиждаме изтегляне на посланици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ