Захариева за мониторинга на ЕК: Няма значение дали той ще падне, ако хората не са удовлетворени от системата

Захариева за мониторинга на ЕК: Няма значение дали той ще падне, ако хората не са удовлетворени от системата

Захариева за мониторинга на ЕК: Няма значение дали той ще падне, ако хората не са удовлетворени от системата

Реформите се правят заради българските граждани. Дали ще има или няма да има механизъм за наблюдение, хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, което за съжаление все още не е така. Това заяви пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по темата за отпадането на механизма за наблюдение над България.

„България за първи път от 18-ия си доклад след 12 г. получава категоричен такъв, че е изпълнила всички критерии - всичките шест показателя, и че според Еврокомисията това трябва да е последният доклад, тоест, тя предлага механизма да отпадне“, обясни Захариева.

По нейните думи разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна. Захариева подчертава, че има още какво да се върши по реформите и че именно това е причината преди около месец правителството да създаде специален механизъм, който да продължи тяхното наблюдение.

Тя обясни още, че от много години както в Европейския парламент, така и в Европейската комисия, са обсъждани предложения и резолюции за създаване на всеобхватен хоризонтален механизъм за върховенство на правото и права на човека за всички държави членки на ЕС.

„Има предложение от преди няколко месеца на Еврокомисията за създаване на такъв механизъм. Той ще бъде за всички страни, не само за България и Румъния, както досега. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. По тази причина тя е подкрепяла през годините създаването на всеобхватен механизъм. Позитивната новина за България е, че комисията предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за две държави“, коментира Захариева

Българският външен министър коментира и посещението си в Москва, определяйки разговорите с руския ѝ колега Сергей Лавров като конструктивни и честни.

Във фокуса на срещата бяха енергийните проекти и най-вече продължението на „Турски поток” през България, което Лавров нарече „Български поток”.

„Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева.

Тя добави, че срокът за изпълнение на трасето през българска територия е около 600 дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ