Нидерландски изтребители пристигат следващата седмица за охрана на небето ни

Нидерландски изтребители пристигат следващата седмица за охрана на небето ни

Нидерландски изтребители пристигат следващата седмица за охрана на небето ни

Първите нидерландски изтребители F-35, договорени по линия на НАТО за охрана на въздушното ни пространство, пристигат следващата седмица, съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков.

„Предстои ротация в следващата седмица на практика. Първо идват два, ако не се лъжа, но знаете, че по решение на Министерския съвет, могат да станат до осем със съответните разбира се, помощен персонал, обслужващ персонал.“, каза той.

Имаме нужда от боеспособна армия, която може да ни защитава, както и нужда да се запълнят ключови военни способности. Това обаче означава сериозни разходи. Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Драгомир Заков. 

"Разходи, които българското общество, всички ние, трябва да отделим. За да можем да поискаме тези разходи от българското общество, е необходимо да гарантираме две ключови неща - първо, тези средства ще бъдат похарчени за истински способности, и второ, че ще бъдат изхарчени по честен начин", посочи той. Според него изграждането на боеспособна армия вероятно няма да може да стане и за 4-5 години, но е важно да се положат основите. 

Заков припомни, че днес се навършват 18 години от членството ни в НАТО. "18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството в НАТО. Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не трябва да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, това е невероятен шанс за българските въоръжени сили. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Но когато е необходимо ще разчитаме на тях и ще получим помощ от тях", коментира министърът на отбраната.

Днес, един месец след като пое поста на министър на отбраната, Заков представи екипа си. Той увери, че в работата си екипът на МО ще използва всички възможности, които предлагат НАТО и ЕС на страната ни. Йордан Божилов е зам.-министърът на отбраната, анализатор по темата сигурност и отбрана. Вторият зам.-министър е Александър Петков, който е част от кабинетите през миналата година. Началникът на кабинета е Антоанета Лозенска, юрист с богат опит в администрацията, която е работила в сферата на електронните медии. Адмирал Емил Ефтимов е началник на отбраната. "Има и още съветници, все още се попълва екипът", добави министър Заков.

Девет са приоритетите, които стоят пред министерството на отбраната, посочи Заков. Това са:

  • придобиване на бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада,
  • развитие на способности за артилерийска поддръжка,
  • придобиване на 3D радари,
  • изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие,
  • придобиване на безпитолни летателни апарати,
  • придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници,
  • придобиване на боеприпаси за ВМС,
  • придобиване на брегови противоракетни комплекси,
  • придобиване на полево комуникационно оборудване.

Сред основните проекти, които стоят на дневен ред пред военното ни министерство, е проектът за придобиване на бойна техника за изграждане на батальонната бойна група. "Има заявен принос от САЩ с ротата "Страйкър", заявен принос от Обединеното кралство, заявен принос от Албания, имаме готовност от Италия за изпращане на доста сериозен контингент. Тя има отбранителни възпиращи функции. В основата на групата към момента е български батальон. С развитието на концепцията водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент, но вътре ще продължи да има български военнослужещи. Батальонната група ще еволюира към многонационална", каза Заков.

На въпрос дали България ще изпрати военна помощ на Украйна, министърът на отбраната отговори, че "всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да се защити и да бъде подпомогната". "Друг е въпросът всяка една държава с какво може да помогне. Министърът на отбрана не може сам да решава да изпрати каквото и да било на когото и да било. За никого не е тайна, че българските въоръжени сили изпитвам остър недостиг на артикули. МО не може да си позволи да се лиши от техника", каза Заков.

Той припомни, че има всякакъв вид помощ - хуманитарна, военна, логистична, информационна. "Президентът Зеленски благодари преди няколко дни на България за помощта, която оказва. Аз не се срамувам от помощта, която оказваме на Украйна. Понякога навременна и акуратна информация може да е много по-ценна от два самолета. На този етап това е реалността", каза Заков и призова да не се създава хипотезата, че щом България не изпраща оръжие, значи подкрепя Путин. 

Относно мините в Черно море началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че ВМС са получавали два сигнала, но и в двата случая са намерени отпадъци. 

"В настоящия момент няма нужда да се вика постоянната противоминна група на НАТО, тъй като в момента говорим за плаващи мини, открити в Черно море. По отношение на безопасността на корабоплаването българските ВМС извършват редовно обследване в противоминно отношение в морското пространство на България и е строго препоръчително корабите да се придържат към системата за разделно движение от и към нашите пристанища. Тези морски пътища са непрекъснато контролирани", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Той обясни, че борбата с плаващи мини е по-трудна - те се носят свободно на повърхността на водата, имат малка отражателна повърхност, което прави трудно откриването им с технически средства. "Основното средство за откриването им е визуално - огледи с вертолети, което е правено при сигнала вчера. Не сме обявили райони забранени за плаване, тъй като не сме открили в нашата прилежаща зона конкретна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме мини", каза адмирал Ефтимов.

Той обаче добави, че са обявени райони, където трябва да се плава с повишено  внимание. "Непрекъснато водим наблюдение и сме готови да реагираме на всеки контакт и на всяка информация", каза още началникът на отбраната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ