44-то Народно събрание изкара пълен мандат и се разпусна

44-то Народно събрание изкара пълен мандат и се разпусна

44-то Народно събрание изкара пълен мандат и се разпусна

Първият парламент, изкарал пълен четиригодишен мандат от 2009 г. насам приключи работата си с последно заседание, в което политическите сили не пропуснаха да кръстосат шпаги, главно през официални декларации.

"Днес сме се събрали, за да отбележим края на мандата на 44-ото Народно събрание. Всеки от нас ще отнесе различни спомени, както е различна оценката на всеки един от нас за изминалите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-ото Народно събрание. Някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от допуснатите в миналото грешки. А на тези, които за първи път ще влязат тук, нека не забравят обещанията към избирателите си", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на заседанието. Тя пое председателския пост от Димитър Главчев, който подаде оставка на 17 ноември, 2017 г. след скандал, при който изгони Корнелия Нинова и Антон Кутев от пленарна зала. От БСП и ДПС веднага реагираха с искане за оставката му. Така 44-о Народно събрание ще се запомни и с ротация на председателското място.

194 от общо 240 депутати се събраха за последното пленарно заседание на 44-ото Народно събрание.

От 2017 г. досега парламентът е имал общо 11 пленарни сесии, в които са били разгледани редица проекти на решения и законопроекти. Общо внесените законопроекти са 830, от тях - 518 са приетите закони, а без движение са 312. Сред по-важните решения бяха одобрението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония и декларация във връзка с разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Депутатите дадоха и зелена светлина на югозападната ни съседка за НАТО, одобриха покупката на самолети F-16, приеха Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и създадоха Антикорупционен орган, а в края на мандата бе създадена и фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор. Народните представители отбелязаха и 140 години от Учредителното народно събрание във Велико Търново, промениха името на 24 май, а в края на мандата се преместиха в нова пленарна зала. 

"Мандатът на 44-тото Народно събрание не беше лек. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения. През последната 1 година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС", отчете в изявление днес председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й депутатите са били единни за извънредното положение и на тема образование.

"Въпреки своите недостатъци 44-тото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи правителство и се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не позволи да бъде подменен вотът на българските избиратели и изпълни ангажиментите. Заедно осигурихме стабилна политическа среда. Убедена съм, че можехме да направим много повече. Искам да благодаря на нашите партньори от "Обединени патриоти" и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения. Благодаря и на опозицията", заяви още д-р Дариткова. 

ПГ на "БСП за България" имаме четири достойнства в този парламент, заяви председателят на групата и на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че левицата е влязла в парламента с програма за промяна, за борба с паралелната държава и с досегашния модел на управление. "Изпълнихме обещаното. Всички поети ангажименти преди изборите са внесени като законопроекти в парламента. Не влязохме в скрити договорки с властта, не участвахме в задкулисни плаващи мнозинства. Останахме опозиция от началото до края въпреки изкушенията или настиска в определени моменти. Превърнахме се в алтернативата, не на думи, а с работа и действия", заяви лидерът на БСП.

"След девет дни решаваме не просто кой ще стане депутат, след девет дни се залага бъдещето на България", каза още Нинова и пожела кураж на българските граждани. 

Според съпредседателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов последните четири години са били "белязани с перманентна криза, с разделение и политическо противопоставяне, каквито рядко е имало в историята ни с постоянен опит да се събори управлението". По думите му е липсвало съзнанието за общо бъдеще, за диалог и смирение. Въпреки това той отчете част от успехите на коалицията - увеличаването на пенсиите, премахването на фигурата на вечния длъжник и връщането на децата в училище.

"Воля" приключва със самочувствие и удовлетвореност в своя първи мандат. С работата си, с поведението си опровергахме всички фалшиви новини за нас, които опонентите ни тиражираха преди 4 години. Показахме на вас и на всички българи, че може да има различни депутати", каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки. 

Преди закриването на парламента прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крака, а последният звънец на 44-тото Народно събрание удари председателят Цвета Караянчева. След заседанието народните представители си направиха обща снимка в пленарната зала. 

Обобщение постфактум дойде от ДПС. Никой от парламентарната група не прочете декларация в пленарна зала. За сметка на това от партийния пресцентър разпространиха декларация от името на председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, в която фигурира заключението: "Най-хубавото на днешния ден е, че приключва мандатът на това Народно събрание!"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ