Байдън обеща подкрепа за "Три морета" във видеообръщение към форума в София

Байдън обеща подкрепа за Три морета във видеообръщение към форума в София

Байдън обеща подкрепа за "Три морета" във видеообръщение към форума в София

САЩ ви подкрепя във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир, заяви президентът на САЩ Джо Байдън във видеообръщение към участниците в Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", която започна днес ранния следобед в София.

Американският президент подчерта, че САЩ подкрепят инициативата "Три морета" и отбеляза, че има невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион и на целия свят. "Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативите по "Три морета", да се изкорени корупцията, заяви президентът на САЩ.
Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други с кибер атаки, каза още Байдън. Можем да го постигнем заедно", заяви той.

Вижда се светлина в тунела и светлината е по-силна за страните участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е сред специалните гост говорители в първия ден на форума "Три морета". Начало на събитието беше дадено малко след 13:30 часа, а официалното откриване на Бизнес форума се състоя в 15 часа. Само в рамките на два дни София ще събере на едно място редица държавни глави, министър-председатели, ръководители на международни институции и над 400 бизнесмени. [[{"fid":"376685","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":540,"width":799,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]] 

На снимката: управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.  Източник: Flickr/БТА

"Очакваме, че през 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от свет, както се случи от 2015 досега", обърна внимание Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че след три дни ще има един инструмент на стойност 650 млрд. долара и държавите  ще трябва да се възползвате от този ресурс за целите на тази инициатива. 

По думите й, инициативата "Три морета" има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион. "Това в дългосрочен план стимулира растежа. Нещо повече разглеждаме региона като път, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата. Това е нещо мног оважно за конкурентоспособността за привличане на инвестиции. По този начин регионът ще стане по-силен за това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря - климатична криза", заяви още Кристалина Георгиева.  

[[{"fid":"376691","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":541,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

На снимката: част от присъстващите на Срещата на върха на Инициативата "Три морета". Източник: Flickr/БТА

Тази година България е председател на инициативата "Три морета", след като през октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие домакинството от естонската си колега Керсти Калюлайд. В "Три морета" участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, ЕК и Германия. Основна цел на "Три морета" е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа. 

[[{"fid":"376686","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":520,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

На снимката: президентът Румен Радев. Източник: Flickr/БТА

При откриването на форума президентът Румен Радев заяви, че е оптимист, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на Инициативата "Три морета". "Ние искаме да развиваме сътрудничеството с нашите съседи", заяви Радев. 

"България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства. Също така знаем, че като откриваме тази среща на върха и бизнес форума, ние продължаваме да мултиплицираме модела. Говоря за този модел, кото ние използваме и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като ръководители на държави и правителства, трябва да подобрим планирането и координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и иевропейските фондове и да не забравяме, че има и други възможнисти да стимулираме бизнеса", каза още Румен Радев. 

Според него се налага да се използват иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, които да се изграждат върху основата на иновациите, сътрудничеството в сферата на науката и техниката. 

"България защитава нова визия за една по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите, иновациите. Затова по време на този форум организирахме среща между Агенциите за иновациите в нашите държави и се надяваме, че те ще постигнат значителен напредък и споразумение", подчерта още българският държавен глава. 

По-рано Радев се срещна с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу на "Дондуков" 2. Развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма, са били изтъкнати като приоритети и за България, и за Гърция. По думите на Румен Радев, Гърция е важен партньор и за реализиране на пълния потенциал на транспортните коридори по оста "Север-Юг". Той подчерта още, че България има най-голям интерес от постигането на напредък в европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. 

"Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнес контакти. Надяваме се да начертаем нови средства за инвестиции в транспорта, дигитализацията и енергетиката в нашия регион, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в приветствието си на Инициативата "Три морета". 

[[{"fid":"376687","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":554,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

На снимката: министърът на икономиката Кирил Петков. Източник: Flickr/БТА

Президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер беше категоричен, че страната му има интерес да бъдат засилени връзките север-юг, както и изток-запад в ЕС. "Имаме тесни политически и икономически връзки с държавите, участващи в "Три морета". Би следвало да има сближаване на Източна със Западна Европа. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, но затова тя трябва да е част от европейските политики и инструменти", посочи Щайнмайер. 

"Тази инициатива обхваща почти половината държави-членки на ЕС, но както видяхте преди малко, тя има връзка и отвъд океана, както се чу от изказването на президента на САЩ. Важно е, че укрепваме нашите връзки. Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество. Всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства: да се насърчи икономическото възстановяване след COVID-19, да се ускори зелената дигитална трансформация, и да обединим усилията си да поддържаме международния ред. Германия покрепя напълно целите на инициативата "Три морета" и да се укрепи сигурността и добруването между народите", подчерта Шайнмайер. 

Той посочи, че Германия иска да се ангажира още повече за изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с визията на страната за по-зелена Европа. 

[[{"fid":"376690","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":572,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

На снимката: Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Източник: Flickr/БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ