Започва шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета"

Започва шестата Среща на върха на Инициативата Три морета

Започва шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета"

От днес започва шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Домакин на двудневната среща в София, е президентът Румен Радев. В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави-членки на Европейския съюз – Република България, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Република Словения, Република Австрия, Република Хърватия, Румъния. Тя има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия. 

Форумът ще бъде официално открит днес в 15:00 ч. от държавния глава Румен Радев. Във времето от 17:00 до 19:00 ч. ще се проведат няколко панела: кръгла маса на тема: Свързаност за трансформация към устойчивост; кръгла маса на тема: Разговор за свързването на иновативните екосистеми в региона, съвместяването на капацитетите и свързването на местните изследователски и RegTech инициативи и усилия; дискусия на кръгла маса на тема: Инвестиционните агенции: Двигатели за общ успех на инвеститорите и правителствата. Последна в програмата за деня ще бъде презентацията на Анет Крьобер-Риел, заместник-председател на Правителствени въпроси и публични политики, Европа, която ще говори за подобряването на социалните иновации в региона на „Три морета“.  

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Естония Керсти Калюлайд, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Полша Анджей Дуда, на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума ще се включи и президентът на Република Литва Гитанас Науседа. 

Към Срещата на върха на Инициативата на 9-ти юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

По време на провеждането на двудневната Среща на върха на Инициативата „Три морета“ ще бъдат спазвани противоепидемични мерки. Представителите на медиите ще преминат през проверка за наднормена телесна температура. Използването на лични предпазни средства (маски) е задължително. Във всяка зала, до която имат достъп представители на медиите, ще бъде спазвана физическа дистанция. 

Програмата на форума за 8 юли:

15:00 ч. - Откриване на Срещата на върха на Инициативата "Три морета"

15:00 - 17:00 ч. - Президентски панел в рамките на бизнес форума към Инициативата "Три морета"

17:00 - 19:00 ч. - Панел "Енергетика"

17:00 - 19:00 ч. - Панел "Иновации"

17:15 - 19:00 ч. - Среща на агенциите за насърчаване на инвестициите от участниците в Инициативата "Три морета"

19:45 - 20:00 ч. - Напредък в социалните иновации: Google Challenge Impact - обявяване на получателите 

Програмата форума за 9 юли:

09:00 - 09:15 ч. - Откриване на Срещата на върха на Инициативата "Три морета"

09:35 - 11:35 ч. - Президентски панел в рамките на Инициативата "Три морета"

09:15 - 10:30 ч. - Панел „Инвестиционния фонд „Три морета“ и инвестирането в инфраструктура за приобщаващ растеж 

10:45 - 12:30 ч. - Панел "Транспорт" 

10:45 - 12:30 ч. - Панел "Дигитализация"

10:30 - 12:30 ч. - Странично събитие: Среща на търговско-промишлените камари на участниците в Инициативата "Три морета"

11:00 - 13:00 ч. - Странично събитие: Среща на агенциите за научни изследвания и иновации на участниците в Инициативата "Три морета" 

11:45 - 12:25 ч. - Пресконференция. Церемония по предаване на председателството на Инициативата "Три морета"

12:25 -12:35 ч. - Церемония по валидиране на пощенска марка
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ