Започват консултациите при президента за формиране на правителство

Започват консултациите при президента за формиране на правителство

Започват консултациите при президента за формиране на правителство

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. Държавният глава ще обсъди с тях готовността им да се сформира ново правителство след изборите на 4 април.

Разговорите в президентството започват от 9:00 часа, като първи първи за консултации са поканени представители на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, предаде БНТ.

След разговорите с останалите политически сили държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов  вече съобщиха, че имат готов проект за кабинет с премиер Даниел Митов. „Ясно е, че ние ще вземем мандат, ще покажем новия облик, който виждаме на кабинета, и след това няма да бъде гласуван“, каза премиерът в оставка Бойко Борисов в неделя.

Ако ГЕРБ не получат подкрепа за своя кабинет, мандат ще получи втората по численост парламентарна група – на партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Ако се стигне до даване на трети мандат, той се връчва по преценка на държавни глава.

Ако парламентът не успее да излъчи правителство, президентът ще назначи служебен кабинет, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ