Защо Тръмп избухна срещу Стив Банън

Защо Тръмп избухна срещу Стив Банън

Защо Тръмп избухна срещу Стив Банън

Доналд Тръмп заяви, че бившият му главен стратег Стив Банън е загубил ума си, след като е загубил работата си в Белия дом. Този път Тръмп стовари гнева си не в Twitter, както обикновено, а в изявление от цели четири дълги пасажа, цитирани от информационните агенции.  

Поводът е неизлязла още книга, в която бившият му съветник дава няколко неприятни за президента оценки.

Банън първо сравнява интелекта на Тръмп с 11-годишно дете. После коментира, че зет му Джаръд Къшнър е в основата на всички лоши решения, включително за уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми и го определя като „най-глупавото в историята на модерната политика“. Третата му тежка оценка е за срещата в „Тръмп тауър“ на 9 юни 2016 между представители на Кремъл и близки на Тръмп, сред които Къшнър и Доналд Тръмп-младши, като „непатриотична“ и близка до „предателство. (На тази среща според разкритията досега руска адвокатка е предложила компромат срещу Хилари Клинтън.)

Банън е цитиран в книгата "Огън и ярост: в коридорите на Белия дом на Тръмп“ на журналиста Майкъл Уолф, която вчера се появи в интернет, преди официалното й публикуване.

„Гардиън“ отбелязва, че книгата се основава на над 200 интервюта с президента, най-близкото му обкръжение и други високопоставени служители на Белия дом и влиятелни политици.

"Стив Банън няма нищо общо с мен или моето президентство. Когато го уволниха, той загуби не само поста си, но и разума си“, отговори на твърденията Тръмп.

"Стив беше служител, който работеше за мен след като получих номинацията, изпреварвайки 17 кандидати, смятани за най-талантливата група претенденти, която някога е имала Републиканската партия“, хвали се Тръмп и продължава: "Сега, когато Стив е оставен сам на себе си, разбра, че да се побеждава не е толкова лесно, макар че аз създавам такава представа. Стив направи съвсем малко за нашата победа“.

Тръмп обвинява Банън и че е пускал фалшиви новини, докато работел в Белия дом.

Бившият главен стратег на Белия дом Банън се смяташе за един от основните играчи в екипа на Тръмп и именно той му помогна да направи кампанията „Америка преди всичко“. Той бе отстранен от длъжност през август 2017.

След множество скандали започна специално разследване на руската намеса в американските избори в полза на Тръмп. Той и Кремъл, разбира се, откричат подобна намеса.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ