Зеленски към Конгреса на САЩ: Спомнете си Пърл Харбър и 11 септември

Зеленски към Конгреса на САЩ: Спомнете си Пърл Харбър и 11 септември

Зеленски към Конгреса на САЩ: Спомнете си Пърл Харбър и 11 септември

Украинският президент Володимир Зеленски реши да преведе Конгреса на САЩ през американската история, припомняйки няколко събития, чрез които призова за въвеждане на зона, забранена за полети, над Украйна – искане, за което настоява от седмици.

„Спомнете си Пърл Харбър, ужасната сутрин на 7 декември 1941 г., когато небето ви почернява от нападащите ви самолети. Само си го спомнете. Спомнете си 11 септември, ужасен ден през 2001 г., когато злото опита да превърне вашите градове, независими територии, в бойни полета. Когато невинни хора бяха атакувани, атакувани по въздух… Нашата страна преживява същото всеки ден“, каза държавният глава в днешната си реч пред конгресмените. В залата бе поканена и украинската посланичка в САЩ, Оксана Маркарова.

Освен това припомни и известната фраза на Мартин Лутър Кинг „Имам една мечта“. „Имам една мечта, тези думи са познати, мога да кажа, на всеки един от вас днес. Аз имам нужда, имам нужда да опазя небето ни. Имам нужда от вашето решение, вашата помощ, което означава същото, същото, което усещате, когато чуете думите „Имам една мечта“, коментира Зеленски.

„Днес не е достатъчно да си лидер на нацията. Днес трябва да си лидер на света. Да си лидер на света означава да си лидер на мира… Обръщам се към президента Байдън – ти си лидерът на нацията, на твоята велика нация. Искам да си лидер на света, а да си лидер на света означава да си лидер на мира“, завърши той.

Речта на Зеленски временно бе прекъсната от специално подготвено видео с кадри на украински военни, ранени и загинали цивилни и обстрели по жилищни сгради и квартали. В края на видеото се появи надпис, призоваващ за зона, забранена за полети. После то бе публикувано и в официалната му страница във Facebook.

Страните членки на НАТО обаче продължават да отказват налагане на подобна мярка въпреки призивите на Зеленски. Това бе потвърдено от генералния секретар Йенс Столтенберг и след днешната среща на министрите на отбраната на Алианса. „Виждаме разрушения, виждаме човешкото страдание в Украйна, но това може да се влоши, ако НАТО предприеме действия, които всъщност превърнат това в пълноценна война между НАТО и Русия“, предупреди Столтенберг.

 

 

В централата на Алианса според CNN служител е казал пред репортери, че са правени опити за комуникация с Русия по „гореща линия и чрез писма“. „Но се изисква двустранна комуникация“, е казал служителят.

Различни мнения в Конгреса за зоната, забранена за полети

„Мисля, че беше доста забележително, но филмът беше поразителен, с децата и бруталността на руснаците, това са техните военни престъпления пред очите ни“, каза председателката на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, визирайки видеото, което бе излъчено по време на речта на Зеленски, предаде CNN.

Според лидера на републиканското малцинство в Сената, Мич Макконъл, Зеленски е произнесъл „невероятно ефективна реч“, а „посланието към президента Байдън е, че трябва да засили играта си“.

Конгресменът от Републиканската партия Майкъл Маккол се развълнува заради видеото от речта и призова за помощ. „Трябва да помогнем на Украйна, да им дадем всичко, за да водят тази война, а видеото, което видяхме, много напомняше за Нацистка Германия… Историята ще ни съди. Какво направихте? Какво направихте, когато започнаха бомбардировките“, каза той.

Сенатор Рой Блънт от републиканците и Марк Кели от демократите изразиха притеснения от обособяването на зона без полети. Друг сенатор – Марк Уорнър, счита, че много по-ефикасни инструменти са противотанковите и противовъздушните ракети, както и преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger.

Републиканецът Брайън Фицпатрик подкрепя ограничена зона без полети с други начини за влияние върху самолетите, например с електромагнитен импулс или сонарен радар. Републиканският сенатор Рик Скот стигна и по-далеч, казвайки, че Джо Байдън трябва да вземе решение днес – „или да даде на Украйна достъп до самолети и системи за противовъздушна отбрана, от които се нуждае, за да се защитава, или да наложи зона, забранена за полети, за да затвори украинското небе за руски атаки“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ