Зеленски към Шолц: В Европа се издига стена между свобода и робство, разрушете я!

Зеленски към Шолц: В Европа се издига стена между свобода и робство, разрушете я!

Зеленски към Шолц: В Европа се издига стена между свобода и робство, разрушете я!

Украинският президент Володимир Зеленски призова германския си колега Олаф Шолц да събори стената между „свободата и робството“, която се издига в Европа. Това той направи в обръщението си към германския Бундестаг тази сутрин, правейки историческа препратка към Берлинската стена, разделяла някога германската столица.

Зеленски предупреди депутатите, че сега на Стария континент се появява нова разделителна линия. „Изглежда, че отново сте като зад стена. Не Берлинската стена, а между свободата и робството. И тази стена става все по-силна с всяка бомба, която пада върху нашата земя, върху Украйна“, подчерта украинският лидер.

„Когато ви казахме, че „Северен поток“ е оръжие и подготовка за голяма война, в отговор чухме, че все пак това е икономика, икономика, икономика. Но това беше цимент за нова стена“, критикува той. По думите на държавния глава на Украйна Русия е използвала Германия и други държави, за да финансира войната си, която на свой ред е помогнала да се види „колко връзки имат“ германските компании с руската държава.

В края на февруари Шолц обяви, че страната се отказва от лицензирането на „Северен поток 2“, което се превърна в една от първите западни санкции срещу Русия заради инвазията ѝ.

Според Зеленски членството на Украйна в ЕС и в НАТО са отлагани и за някои това е политика, но всъщност са „камъни за нова стена“.

„Канцлер Шолц, разрушете тази стена“, призова президентът, напомняйки за аналогичната фраза на американския президент Роналд Рейгън към Михаил Горбачов в Берлин през 1987 година. „Дайте на Германия лидерството, което заслужава. С което ще се гордеят вашите потомци“, прикани Зеленски. Той благодари на германския народ за подкрепата.

 

 

Президентът на Украйна обяви, че хиляди украинци са загинали през последните три седмици, а окупаторите са убили 108 деца „по средата на Европа, в нашата страна, през 2022 година“. Припомни и за бомбардировките в големите градове на страната. „Може да видите всичко, ако се покатерите над стената“, продължи той. В речта си използва и фразата „никога повече“, свързвана с Холокоста.

Зеленски бе посрещнат и изпратен с аплодисменти за виртуалното си изявление, което продължи малко над 10 минути. Днес за първи път от седмици той отново се появи с риза, макар и военна, след като се отказа от обичайния за поста си аутфит след началото на войната. 

Вчера украинският президент говори пред Конгреса на САЩ, където припомни за едни от големите трагедии в историята на страната – въздушните атаки от Пърл Харбър и 11 септември, и отново призова за обявяване на зона, забранена за полети над Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ