Зеленски отново поиска затваряне на украинското небе и бойни самолети

Зеленски отново поиска затваряне на украинското небе и бойни самолети

Зеленски отново поиска затваряне на украинското небе и бойни самолети

И днес украинският президент Володимир Зеленски призова за въвеждане на ограничения в небето на страната му, както и за изпращане на самолети, които да помогнат в защитата срещу руското настъпление.

„14 дни липса на жизненоважно решение… Ние бихме взели такова решение за часове, ако трябваше да помогнем на нашите приятели. От първия ден на руската инвазия Украйна повтаря на партньорите си – ако не затворите небето ни, ще сте отговорни за тази катастрофа, мащабна хуманитарна катастрофа“, каза той в публикувано в социалните мрежи видео обръщение.

През последните дни Украйна все по-силно настоява за въвеждане на зона, забранена за полети, от НАТО. Алиансът обаче отказва да направи подобна стъпка, за да избегне директен конфликт с Русия.

 

Зеленски призова за изпращане на бойни летателни апарати на Украйна и приветства изненадващото решение на Полша да предостави безплатно на САЩ бойни изтребители МиГ-29 в американската база „Рамщайн“ в Германия, без директно да обявява те да бъдат използвани в помощ на Украйна. Щатите обаче отхвърлиха предложението, казвайки, че то повдига „сериозни притеснения“ за целия Северноатлантически пакт.

„Кога ще бъде взето решение? Слушайте – на война сме… Това не е пинг-понг. Става дума за човешки животи“, каза още Зеленски, който се обърна и към руските военни, призовавайки ги да напуснат територията на страната. „Не вярвайте на командирите си, когато ви казват, че все още имате шанс в Украйна“, каза той. „Тази война трябва да приключи. Трябва да се върнем към мира. Напуснете домовете ни, върнете се във вашите“, допълни президентът.

Той обобщи, че вчера по организирания хуманитарен коридор от Суми до Полтава са изведени 1600 студенти и 3500 граждани. 18 хил. души са напуснали Ворзел, Димер и Ирпин в Киевска област. Евакуацията продължава и днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ