Зеленски: „Северен поток 2“ е опасно оръжие

Зеленски: „Северен поток 2“ е опасно оръжие

Зеленски: „Северен поток 2“ е опасно оръжие

Володимир Зеленски настоя, че „Северен поток 2“ е „опасно оръжие“, което застрашава не само Украйна, а цяла Европа, въпреки опитите за уверение от германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата ѝ с президента в Киев вчера.

Украйна яростно се противопоставя на тръбопровода, който ще транспортира природен газ от Русия до Германия през страната. Берлин се опита да успокои страховете, като публикува съвместно изявление с Вашингтон през юли, в което се казва, че ако Русия опита да използва енергията като оръжие или извърши бъдещи „агресивни действия“ срещу Украйна, Германия ще настоява за санкции срещу Москва, пише „Политико“.

Меркел повтори обещанието си по време на разговор със Зеленски, като заяви, че „газът не трябва да се използва като геополитическо оръжие“. Държавният глава на свой ред каза, че „това е опасно оръжие не само за Украйна, но и за цяла Европа“.

Германският канцлер направи прощална визита и в Русия в миналия петък, но тогава тя и президентът Владимир Путин не успяха да постигнат споразумение за удължаване на транзита на газ през Украйна след 2024 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ