Зимбабве: Ерата на Мугабе може би приключва

Зимбабве: Ерата на Мугабе може би приключва

Зимбабве: Ерата на Мугабе може би приключва

Морган Тсвангираи, бивш премиер на Зимбабве и един от най-големите опоненти на несменяемия президент Робърт Мугабе, се е върнал в страната на фона на политическата криза и намесата на армията, съобщиха Sky News и ТАСС.

По думите на журналист от американската Sky News  на борда на същия самолет са били още двама министри, връщащи се от Русия в Зимбабве.

Според южноафриканската тв eNCA от края на октомври Тсвангираи е бил на медицински изследвания в ЮАР заради онкологично заболяване.

Тсвангираи бе на косъм от победа на изборите през 2008 г., когато Мугабе за пръв път не получи мнозинството от гласовете. Няколко дни преди втория тур обаче опозиционният лидер се оттегли и заяви, че това е станало под натиска на властите. Така Мугабе отново беше избран за президент, но за да избегне кризата се наложи да назначи съперника си за премиер. Тсвангири остана на поста от 2009 до 2013 г.

В сряда през нощта военните в Зимбабве задържаха под домашен арест Мугабе в частната му резиденция в Хараре и блокираха пътищата към сградите на правителството, парламента и съда, както и държавното радио и телевизия.

Събитията се развиха бързо след уволнението на вицепрезидента Емерсон Мнангагва на 6 ноември.

93-годишният Мугабе е на власт от 37 години и съпругата му Грейс твърдеше, че народът ще го избере дори и мъртъв.

Армията заяви, че е започнала операция срещу „престъпници“ в антуража на президента и призова жителите на страната да продължат всекидневието си все едно нищо не се е случило.

Събитията по последните дни подсказват, че е на път смята на режима в страната.

Вчера бяха задържани няколко министри и висши функционери от управляващата партия, сред които министрите на финансите и висшето образование, говорителят на младежката организация на управляващата партия, смятани за приближени до президентшата Грейс Мугабе. Появиха се твърдения, че Грейс е напуснала страната.

Събитията в бившата британска колония (до 1980 г.) дават надежда за демократични промени, заяви британското правителство, но подчерта, че не бива „един тиранин, който не е преминал през избори, да бъде заменен от друг такъв“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ