Зимбабве: Новият президент разпусна правителството на Мугабе

Зимбабве: Новият президент разпусна правителството на Мугабе

Зимбабве: Новият президент разпусна правителството на Мугабе

Новият президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва разпусна правителството на предшественика си Робърт Мугабе и назначи временно двама министри на ключовите постове във финансите и вътрешните работи, съобщи Франс прес.

И двамата министри са от управляващата партия Зану-ПФ и са членове на бившето правителство, предаде местната обществена телевизия ZBC. Патрик Шинамаса става финансов министър - портфейл, който държеше до скоро. При рокадите през октомври бе преместен в министерството по киберсигурността. Симбараш Мумбенгегви поема дипломацията. Той е заемал поста, преди да бъде прехвърлен в последното правителство в министерството на макроикономическото планиране. И двамата бяха засегнати от промените след отстраняването на вицепрезидента Емерсън Мнангагва, който през октомври загуби и поста си на министър на правосъдието.

Новият президент още не е номинирал правителството си.

93-годишният Робърт Мугабе бе принуден да се оттегли след намесата на армията в средата на ноември и под натиска на управляващата партия и уличните протести. Той беше президент на Зимбабве от 1980 г.

Армията пое контрола върху страната дни след уволнението на Мнангагва, което откри пътя на президентшата Грейс Мугабе към поста на съпруга й – сценарий, който военните отказаха да приемат.

В петък Мнангагва обеща да възстанови сринатата икономика и да служи на нацията. Много зимбабвийци обаче са скептични към намеренията му - Мнангагва, доскоро верен на Мугабе, е обвиняван, че е играл ключова роля при репресиите на предишния режим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ