нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

С 20 млн. лева са нараснали инвестициите в дигитална реклама у нас

Shutterstock

Нетният обем на дигиталната реклама у нас продължава да расте и е достигнал 142.7 млн. лева през 2020 година. Това е заключението на AdEx – годишното проучване на IAB България в партньорство с ИПСОС.

Спрямо 2019 година отчетените средства за дигитална реклама са с близо 20 млн. лева повече и бележат увеличение от 15.3%. В изследването тази година взеха участие общо 34 комуникационни агенции и медийни организации, сред които и издателят на списание „Мениджър“, „МИТ Прес“.

Най-голям дял от пазара отново отбелязва сегментът на дисплейната реклама, като в абсолютна стойност инвестициите там нарастват с 14.7% на годишна база, достигайки малко над 101 млн. лева. Този ръст се влияе от увеличението на инвестициите във видео формати (+26%) и в социалните медии (+27%). Със 17.8% са нараснали и вложенията в реклами в търсачките, като през 2020 г. те са 33.9 млн. лева.

76% от инвестицията в дисплей формати всъщност се осъществява чрез автоматизирани и програматик решения. Делът на програматик рекламата от целия Display нараства със 7 пункта на годишна база и отчита 19% ръст в абсолютна стойност в сравнение с 2019 година. Делът на Social от Display рекламата на свой ред е 41%. За сравнение средно за Европа този дял е 50.2%.

Общо 34.4 млн. лева са инвестициите в локални пъблишъри, а основният дял от нетните инвестиции в дигитална реклама е при глобалните играчи.

За първи път в проучването тази година е включен и инфлуенсър маркетингът. Постепенно нарастващата му популярност позволява той да бележи ръст в инвестициите с 27% на годишна база при нетна инвестиция от 1.5 млн. лева за 2020-а. Основната част от тези средства са отишли в Instagram, но тази година те се разпределят между повече канали. Наблюдава се и ръст при инвестициите в YouTube и Twitch.

още от Реклама