Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Езикът като инструмент на рекламата

146

Снимка: Shutterstock

Дори рекламата, която провокира негативни емоции, е по-добра от рекламата, която зрителите подминават. Мнозина смятат, че като се насочват към тясно таргетирана аудитория, имат сигурен шанс да я достигнат. Знайте обаче, че за вниманието на същите зрители се борят и хиляди други фирми, без всички от тях да са ваши конкуренти на пазара. Как, при това условие, да се привлича вниманието на хората по-ефективно?

Мощен инструмент да го сторите е езикът на рекламата, посочва в свой материал сп. Entrepreneur. Авторите отбелязват, че повечето компании използват в маркетинга си много подобни една на друга или клиширани фрази, изпълнени с призиви за действие. Съвременното маркетинг слово е изпълнено с „магически“ фрази и думи, за които се смята, че въздействат в най-висока степен и са сигурен залог, като „намалено“, „промоция“, „безплатна доставка“, „поръчай веднага и спечели“.

„Да играете на сигурно с езика в рекламата вече не е начин да вдъхновите активност сред аудиторията“, продължават авторите на Entrepreneur. Те смятат, че езикът в маркетинга е станал твърде еднообразен. В тази връзка изброяват 5 съвета за по-ефективното му използване.

Основни препоръки:

1. Не говорете твърде технически. Не изпадайте в прекалено много подробности. Обсипването с прекомерно количество информация е основна грешка на маркетинга по целия свят. Бъдете конкретни. Не ползвайте твърде много данни, проценти, статистики. Посочвайте само едно число, за да се запомни. Ако продавате техника, избягвайте да включвате в рекламата всички възможни параметри, като пиксели и параметри на процесорите. Това, което ще запомнят хората, е как им отговаряте на въпроса „Какво мога да правя с този продукт?“. Отговорът може да бъде „С продуктът X на компания Acme може да... обработвате снимки/ записвате песни/ работите по научни проекти/ готвите или правите сокове с нисък разход на електроенергия“ и т.н. С рекламата имате възможност да изпратите на публиката едно единствено маркетингово съобщение. Нека то да посочва ползата от продукта.

Продължава на страница 2.

още от Реклама
24
Сряда
Април