Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Удвояват се екипите за контрол в столицата. Ще се следи за носенето на маски

Снимка: Getty Images

Ще издам заповед за задължително носене на маски в затворени публични пространства, от утре удвояваме екипите за контрол. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на извънреден брифинг.

"За мен е много важно, там където хората се събират - магазини, институциите, публичните места, офиси, където има посетители, да продължават да се носят маски, шалове или шлемове, защото очевидно, че това има ефект, макар и не на 100%", посочи столичният кмет.

"Контролът ще се увеличи навсякъде", обяви още тя. 

"Може би си струва парламентът да преразгледа самите санкции. 300 лв. за ненесоне на маски, може би спира контролните органи. Лично аз смятам, че за хората еднакво дисциплинирано би било една нормална разумна санкция за това. Това е въпрос, който ще се обсъжда, разбира се. Искам да намерим всички механизми, които да доведат до много строг контрол и да няма дискусии. Всеки, който нарушава, да може да си плати санкцията и да знае, че контролът е неминуем. Очевидно, че в някои часове и в някои превозни средства такава дистанция от метър и половина не може да се спазва. Все още хората не са се върнали в градския транспорт. Включително и в метрото сме далеч от 350 000 души дневно", каза още Фандъкова.

По думите й, през миналата седмица са проверени 700 превозни средства, десетки предупредителни протоколи има, но има само 16 акта за неносене на маски.

"Колегите избягват да правят актове, но очевидно това не върши работата, затова удвояваме екипите. Ще мобилизираме още полицаи от Общинска полиция, поискахме съдействие и от СДВР да се включат в контрола, за да има проверки навсякъде, защото данните за София са обезпокоителни", каза още столичният кмет.

И помоли софиянци да спазват дистанция и да носят маски така, както са го правели по време на извънредното положение.

"Ако искаме нормален живот, трябва да спазваме тези мерки - носенето на маски и да си даваме сметка, че пазим не само нашето здраве, но и здравето на околните хора", каза още Фандъкова.  

Тя съобщи, че започва масово тестване на персонала в детските градини в София. "Между 700 и 1 000 души ще бъдат изследвани с кръвни и PCR тестове. До момента 36 души от персонала на различни градини са тествани. Няма положителни проби. Днес ще бъдат изследвани още 40 души", каза кметът на София.  

още по темата
още от София