Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

1030 атлети от 36 държави взеха участие в Маратон Варна

От българите най-бързи бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч. и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 ч. Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултатът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 ч. също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1.15:05 ч. Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 мин. Снимка: Shutterstock

Четвъртото издание на Маратон Варна, в което взеха участие 1030 атлети от 36 държави (сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка), ще остане в историята с множество рекорди и супер резултати.

Представители на Кения станаха шампиони в класическия маратон на 42.195 км, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение, предава БГНЕС. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч. – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

Кениецът изненадващо срещна много силна съпротива от европеец – Артьом Подубни от Украйна водеше до 30-ия километър, но след това Тюей „включи на директна скорост“, устреми се непоколебимо към финала и провокира останалите също да финишират със силни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

Неговото лидерство за впечатляващата премия може да оспори кенийката Рут Матебо. Сега, във Варна, тя победи с 2.43:54 ч., като защити титлата си от миналата година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което означава, че състезанието през есента в София ще определи кой ще спечели големия бонус.

още от Спорт