800 млн. долара ще струва на МОК отлагането на Олимпийските игри

800 млн. долара ще струва на МОК отлагането на Олимпийските игри

800 млн. долара ще струва на МОК отлагането на Олимпийските игри

Международният олимпийски комитет (МОК) ще отдели 800 милиона долара за преодоляване на последствията от коноравируса и пренасрочването на Олимпийските игри в Токио за 2021-а година. Това заяви президентът на организацията Томас Бах на видеоконференция след края на заседанието на изпълкома. 

Още през март организаторите взеха решение да преместят най-престижния световен спортен форум за периода 23 юли-8 август 2021 г. заради пандемията от коронавирус. Засега не се обсъжда повторно отлагане на Игрите. 

"В момента не е лесно да се изчислят последствията, защото никой не знае как ще изглежда светът утре. Но изпълкомът на МОК утвърди пакет от подкрепящи мерки, който възлиза на 800 милиона долара. Те ще бъдат похарчени за преодоляване на последствията от вируса COVID-19", заяви още Томас Бах.

За организирането на самите състезания ще бъдат заделени 650 млн. долара. Останалите 150 мил. долар ще отидат като помощ за федерациите, пострадали заради пандемията, преместването на Игрите и спирането на спортните състезания в световен мащаб. Очаква се скоро да бъде обявено как и кога ще може да се кандидатства за това подпомагане.

Самите организатори от японска страна ще имат далеч по-големи загуби заради отлагането. Прогнозната сума варира между 2,7 - 5,7 млрд. долара, според ESPN. По-голяма част от тях ще бъдат покрити от данъкоплатците в Страната на изгряващото слънце. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ