Асоциацията на професионалните футболисти иска УЕФА да въведе смени при мозъчни сътресения

Асоциацията на професионалните футболисти иска УЕФА да въведе смени при мозъчни сътресения

Асоциацията на професионалните футболисти иска УЕФА да въведе смени при мозъчни сътресения

УЕФА трябва да играе водеща роля в опитите да бъде намален рискът от контузии на главата и за тази цел трябва да въведе задължителни смени при мозъчно сътресение. Това заявиха от Асоциацията на професионалните футболисти, цитирани от БТА.

Бордът на международната футболна асоциация (IFAB), който единствен има право да прави изменения във футболния правилник, даде зелена светлина за тестово въвеждане на смени при контузии на главата през 2020 година. През миналия сезон такива смени бяха въведени от Висшата лига на Англия и Женската суперлига. 

От Асоциацията на професионалните футболисти обаче смятат, че УЕФА не показва достатъчно разбиране към проблема и не е заинтересована от въвеждането на подобни смени в турнири като Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на нациите.

"Трябва да разрешим тази ситуация спешно. Като абсолютен минимум УЕФА, като един от най-големите и най-важни органи в световния футбол, трябва да бъде пример за другите и да въведе за постоянно правилото за смени при мозъчни сътресения. Това е проблем, за който Асоциацията на професионалните футболисти ще говори директно с УЕФА", заяви Адам Уайт, който ръководи отдела за здраве на мозъка към Асоциацията на професионалните футболисти. Той добави, че подобни разговори ще бъдат водени и с шефовете на Футболната асоциация в Англия, които да запишат тези смени за постоянно в правилника.

Според настоящия протокол при травми на главата футболистите са преглеждани от лекарския екип, който може да вземе цялото нужно време, за да прецени ситуацията. Факт е обаче, че натискът върху медицинските лица е много голям и те трябва да вземат решения за секунди, което може да бъде много опасно за футболистите.

От Асоциацията на професионалните футболисти смятат, че промените трябва да са такива, че ако даден играч премине нужните прегледи, той да може да се връща в игра на по-късен етап от мача.

"Просто обяснено, сегашните правила на футбола поставят под риск здравето и сигурността на футболистите", добави Уайт.

Въпросът със сътресенията и решенията за тях бе повдигнат в Англия отново този уикенд, след като вратарят на Астън Вила Емилиано Мартинес пострада при сблъсък със съотборника си Тайрън Мингс. Аржентинецът беше прегледан и се върна в игра, но само няколко минути по-късно се оказа, че не е в състояние да продължи и трябва да бъде заменен. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ