Австралия анулира визата на Новак Джокович

Австралия анулира визата на Новак Джокович

Австралия анулира визата на Новак Джокович

Властите в Австралия анулираха визата на тенис звездата Новак Джокович, който вчера пристигна в Мелбърн за участие в Откритото първенство на страната, предаде Би Би си.

Световният номер 1 в мъжкия тенис бе задържан на летището в града в продължение на няколко часа, преди граничните служители да обявят, че той не е предоставил необходимите доказателства, за да изпълни условията за влизане в Австралия, и че ще бъде експулсиран от страната.

След това Джокович бе отведен в хотел, който се използва поставяне на лица под карантина. Неговите адвокати подадоха спешна жалба в съда.

Това се случва, след като Джокович заяви, че е получил медицинско изключение, което му позволява да участва първия за годината турнир от Големия шлем, без да доказва, че е ваксиниран срещу коронавирус. Неговият ваксинационен статут не е известен, като миналата година той обяви, че е против задължителната ваксинация.

Новината за медицинското изключение на Джокович предизвика вълна от недоволство в Австралия, където мерките срещу пандемията са изключително стриктни.

От Тенис Австралия заявиха, че решението за медицинското изключение на Джокович е било взето от две независими медицински комисии, но според австралийски медии той не е попълнил правилния формуляр и визата, за която е кандидатствал, не позволява медицински изключения.

Австралийският премиер Скот Морисън отрече да има специални привилегии за Джокович и заяви, че никой не е над правилата в страната.

Президентът на Сърбия Александър Вучич също коментира ситуацията, обвинявайки Австралия, че малтретира тенисиста. Сръбски медии съобщиха, че Вучич е извикал за разговор австралийския посланик в Белград и е поискал незабавното освобождаване на Джокович.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ