Бермуда спечели първо злато от Олимпиада и постави рекорд

Бермуда спечели първо злато от Олимпиада и постави рекорд

Бермуда спечели първо злато от Олимпиада и постави рекорд

С население от едва 63 хил. души Бермуда стана най-малката държава или територия, спечелила олимпийски медал от летни игри, след като Флора Дъфи спечели триатлона в Токио.

33-годишната спортистка участва на най-големия спортен форум за четвърти път и завърши първа сред общо 56 жени на игрището с време от един час, 55 минути и 36 секунди, предаде „Би Би Си“.

[[{"fid":"377699","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3317,"width":4976,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Getty Images

Бермуда вече държи рекорда за най-малко населена страна, спечелила летен олимпийски медал след бронзовото отличие на Кларънс Хил от 1976 година.

„Мисля, че цяла Бермуда полудява“, каза Дъфи след победата. „Просто съм горда да бъда първия златен медалист на Бермуда, първата жена златен медалист и се надявам да вдъхновя всички у дома, че това е възможно“, допълни тя. Като тийнейджър триатлонистката отказва възможността да представлява Великобритания на Игрите.

Премиерът Дейвид Бърт вече поздрави Дъфи за успеха с пост в социалната мрежа Twitter.

 

 

Нощният дъжд в японска столица отложи старта с 15 минути заради хлъзгави условия, но след като започна, бермудската представителка пое контрола след първите четири обиколки и повече не погледна назад. „Опитах се да запазя самообладание и да не позволя на съзнанието ми да се отклони от факта, че това наистина се случва до около последния километър от бягането“, разказа тя.

По-рано днес друга държава, Филипини, извоюва първото си злато в историята. Успехът отново се дължеше на жена – щангистката Хидилин Диас, която се състезава в категория 55 кг за вдигане на тежести.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ