България с най-добро представяне на европейско по вдигане на тежести от 17 г. насам

България с най-добро представяне на европейско по вдигане на тежести от 17 г. насам

България с най-добро представяне на европейско по вдигане на тежести от 17 г. насам

България постигна най-доброто си представяне на европейско първенство по вдигане на тежести от 17 години насам. Българските спортисти се връщат от Москва с три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карло Насар и Христо Христов и бронзът на Валентин Генчев.

Този брой медали поставя България на второ място в общото класиране след Украйна, които имат 4 златни медала, но по-малко общ брой отличия – 5.  

С категорията на Христо Христов завърши нашето участие на първенството в Москва. В общото подреждане по всички отличия в движенията българските спортисти са с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзов медала, което също ни класира на второ място. Близко до медалите в двубоя останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов.

Европейското първенство по вдигане на тежести се провежда всяка година. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 година в Киев. С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава, съобщи БНР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ