CNBC: Американски инвеститори пазаруват все по-евтино футболни клубове в Европа

CNBC: Американски инвеститори пазаруват все по-евтино футболни клубове в Европа

CNBC: Американски инвеститори пазаруват все по-евтино футболни клубове в Европа

Американските инвеститори, които искат да инвестират в европейски футболен клуб, се насочват към отбори с по-ниски оценки, които обикновено не са в челните редици на спорта, съобщава CNBC.

Някои инвеститори, особено в САЩ, се насочват към т.нар. модел на няколко клуба или инвестиране в по-малки клубове с по-ниски оценки, тъй като се опитват да вземат част от международния спортен пазар при по-малки оценки на сделките.

Това се случва в момент, когато инвеститорите с големи джобове - от водещите американски фирми за дялово участие и рисков капитал до глобални конкуренти като държавните инвестиционни фондове - засилват конкуренцията.

"От гледна точка на частния капитал и лицата с висока нетна стойност, футболът е по-глобален спорт от почти всеки американски спорт", казва Чарлз Бейкър, съпредседател на групата за развлечения, спорт и медии на адвокатската кантора Sidley. "Има огромни групи от населението, до които може да се получи достъп - както в регионите, в които се играе, така и в целия свят."

От сделки за медийни права до мърчандайзинг

Този глобален характер на футболните фенове - и нарастващата популярност в САЩ - често се превръща в по-големи възможности за приходи - от сделки за медийни права за излъчване до мърчандайзинг.

Оценките на сделките в петте най-големи европейски футболни лиги са нараснали от над 70 млн. долара през 2018 г. до около 5,2 млрд. долара през 2022 г., според PitchBook. Същевременно повече от една трета от клубовете в така наречените "Големи пет" лиги в Европа са подкрепени от американски инвеститори, включително фирми за дялово участие и рисков капитал.

Скокът през 2022 г. идва от това, че консорциум, ръководен от американския инвеститор Тод Бьоли и фирмата за дялово инвестиране Clearlake Capital, придобива "Челси" от английската Висша лига за повече от 5 млрд. долара, както и от придобиването на италианския "Милан" от RedBird Capital Partners от Elliott Management за близо 1,3 млрд. долара.

"Тези скорошни транзакции създадоха прецедент по отношение на оценката на клубовете, но също така накараха много собственици да обмислят продажбата на [частни капиталови фондове]", се казва в аналитичен доклад на PitchBook, цитиран от CNBC.

Някои фирми, като Sixth Street Partners, са намерили различни възможности за придобиване на дялове в европейския футбол, особено в испанската Ла Лига. Фирмата придоби дял в испанските права за излъчване на ФК "Барселона", бившия дългогодишен дом на суперзвездата Лионел Меси, и също така плати около 380 млн. долара за дял в операциите на стадиона на "Реал" Мадрид.
Собствениците на клубове, сред които "Манчестър Юнайтед", "Челси" и "Нюкасъл", са видели, че приходите са се увеличили, а в много случаи оценките са се удвоили, отбелязва PitchBook в доклад, в който се заключава, че повечето клубове ще бъдат продадени с премия.

Отборите търсят свеж капитал 

Промяната се случва, тъй като футболните клубове търсят свеж капитал след затрудненията, които бяхапородени от пандемията Covid. Приходите намаляха, тъй като ограниченията, свързани с коронавируса, не позволиха на феновете да напуснат трибуните, а разходите нараснаха, което доведе до отваряне на врати за повече американски инвеститори, които да поемат дял от все по-популярния световен спорт.

Миналия месец американският инвеститор Fenway Sports Group продаде миноритарен дял в  "Ливърпул" на Dynasty Equity, за да му помогне да изплати дълга, произтичащ от пандемията, и разходите за модернизиране на терена на отбора и закупуване на високопоставени играчи.

Съобщава се, че различни клубове от английската Висша лига са били отворени за дискусии с купувачи, включително наскоро "Шефилд Юнайтед" и "Манчестър Юнайтед".

Това накара някои американски инвеститори да намерят креативни начини за навлизане на европейския спортен пазар.

Английската Чемпиъншип е привлекателна 

По-ниските лиги като английската Чемпиъншип и Лига 1 са привлекателни при по-малки оценки, а всеки от тях има отбори, отворени за купувачи и инвеститори, отбеляза Нийл Барлоу, адвокат в Clifford Chance.

"Едно нещо, за което трябва да се внимава, е изпадането - на фирмите за дялово участие и на други финансови купувачи им отне известно време, за да се почувстват по-комфортно с това. В същото време те разбират предимствата на повишението", каза Бейкър. Във футбола отборите са изправени пред изпадане в по-ниски лиги, ако имат разочароващ сезон.

Ървин Райдж, съпредседател на групата за развлекателни, спортни и медийни услуги на адвокатската кантора Sidley, заяви, че фирмата е видяла много инвеститори с бизнес планове за издигане на по-ниско ниво на отборите чрез инвестиции. "Звучи по-лесно, отколкото е да се осъществи. Виждали сме интерес от най-различни инвеститори в тази сфера", каза Райдж.

Моделът "мултиклуб"

Нараства и интересът към други отбори в цяла Европа, което позволява на американските инвеститори от средния пазар да се захванат с няколко отбора и да преминат към така наречения модел "мултиклуб".

Оценките в тези екипи обикновено са в съответствие една с друга. Това също така позволява модел, при който играчите могат да се прехвърлят в различните клубове, притежавани от един и същ инвеститор, да развиват своя талант и евентуално да бъдат продадени в по-висока лига - подобно на второстепенните лиги в САЩ.

Посредством този метод инвеститорите "могат да намерят синергии между сходни клубове", било то на един и същи континент или по целия свят, като същевременно използват управлението, технологиите и обмена на данни между клубовете, каза Барлоу.

"Това е стратегия, която много други инвеститори, базирани в САЩ, използват", каза Барлоу.

Футболен клуб "Сити" е многоклубна организация, в която мажоритарен инвеститор е Abu Dhabi United Group. Той е подкрепен и от американската компания за частни капиталови инвестиции Silver Lake, а китайски инвеститори притежават малък дял.

Сити Футбол Клуб е собственик на мощния и неотдавнашен шампион във Висшата лига "Манчестър Сити", както и на футболния клуб "Ню Йорк Сити" от Мейджър Лийг Сокър и австралийския "Мелбърн Сити".

Но тъй като по-големите фирми за дялово инвестиране преследват най-добрите отбори, фирмите от средния пазар се стремят да наберат средства, за да преследват стратегията за много клубове, отбеляза Барлоу.

Една от американските фирми, които използват тази стратегия, е 777 Partners.

Базираната във Флорида компания наскоро се съгласи да закупи мажоритарен дял в "Евертън" от Висшата лига за сумата от 685 млн. долара, след като през последните няколко години изгради портфолиото си с други европейски футболни клубове.

През 2018 г. фирмата придоби дял в испанския ФК "Севиля", а след това последваха инвестиции в клубове в различни държави - от ФК "Дженоа" в Италия и ФК "Ред Стар" във Франция до клубове в Бразилия и Австралия, припомня CNBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ