ФБР призова американците да не носят лични телефони на олимпиадата в Пекин

ФБР призова американците да не носят лични телефони на олимпиадата в Пекин

ФБР призова американците да не носят лични телефони на олимпиадата в Пекин

Атлетите и посетителите, които се отправят към Зимните олимпийски игри в Пекин, трябва да оставят телефоните си у дома и вместо това да използват временни мобилни устройства. Това призова Федерално бюро за разследване на САЩ, цитирано от Би Би Си.

От ФБР предупреждават, че властите в Китай могат да инсталират програми за шпионаж в устройствата и да се сдобият с лична информация на участниците в събитието.

„ФБР призовава всички спортисти да държат личните си мобилни телефони у дома и да използват временен телефон, докато са на Игрите“, посочват от федералната агенция.

Оттам казват, че националните олимпийски комитети на някои други западни страни също съветват своите граждани да не използват лични мобилни устройства по време на Олимпиадата.

Предупреждението идва след сходно от групата за киберсигурност Citizen Lab, която алармира за проблеми с едно от официалните приложения за Зимните олимпийски игри, което присъстващите трябва да изтеглят във връзка с антиковид мерките в страната.

Според Citizen Lab това приложение не е добре подсигурено, що се отнася до защитата на личните данни и съдържа грешка в криптирането, която може да позволи на трета страна да получи достъп до документи, аудио и файлове. То също включва цензура на база списък с ключови думи и политиката му за поверителност не е достатъчно ясна относно това кой получава и обработва данните, които се събират от него. Китай отхвърля тези твърдения.

Игрите в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари, като в тях вземат участие 3000 атлети, състезаващи се в 109 различни дисциплини. Зимните параолимпийски игри ще се проведат от 4 до 13 март.

Китайското правителство ще похарчи 3,9 мрлд. долара за Олимпиадата.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ