ФИФА призова за евакуация на футболистките в Афганистан

ФИФА призова за евакуация на футболистките в Афганистан

ФИФА призова за евакуация на футболистките в Афганистан

Международната футболна федерация (ФИФА) е писала на няколко посолства със запитване за спешна евакуация на футболистки от Афганистан. Смята се, че те се страхуват за живота си след настъплението на талибаните.

Организацията на играчите Fifpro също призова за помощ. Профсъюзът работи с властите за създаване на план за евакуация, пише „Би Би Си“.

По-рано тази седмица бившият капитан на женския национален отбор на Афганистан, Халида Попал, помоли спортните органи „да помогнат за сигурността на нашите играчи“, защото се страхува за тези, които са останали под управлението на талибаните.

„Не можех да спя, плачех и се чувствах безпомощна“, коментира Попал, която бе сред ключовите фигури при формирането на първия отбор по футбол за жени в Афганистан през 2007 година.

По време на предишното управление преди около 20 години талибаните спряха момичетата от това да получават каквато и да е форма на образование. Жените нямаха възможност да напускат домовете си без придружител от мъжки пол, нямаха право да работят и бяха принудени да носят изцяло покриващата телата и лицата им бурка.

Говорител на ФИФА определи ситуацията в Афганистан като „нестабилна и много притеснителна“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ