Хуан Лапорта е новият президент на „Барселона“

Хуан Лапорта е новият президент на „Барселона“

Хуан Лапорта е новият президент на „Барселона“

Около седмица след нахлуването в офисите, изземането на документи и арестуването на четирима души от екипа на „Барселона“, клубът избра новия си президент.

Хуан Лапорта – адвокат, чийто предишен мандат на ръководния пост съвпадна с дебюта на Лионел Меси, победи двамата си съперници в това, което определи като „най-важните избори в историята“ на отбора, предаде „Ню Йорк Таймс“.

58-годишният Лапорта получи повече от 50% от вота със събраните 30 184 глас в негова полза, но с тази победа идва предизвикателството да се справи с организация за милиарди долари, изправена пред тежки решения в рамките на финансова криза, допълнително влошена от пандемията от новия коронавирус.

Най-непосредствените изпитания пред новия президент са възстановяването от най-голямата дългова криза в европейския футбол, намаляването на заплатите на отбора, както и убеждаването на Лео Меси да остане с каталунците.

„Лионел Мерси обича „Барса“… Ние сме голямо семейство, голям клуб с най-добрия играч“, бяха сред първите думи на Лапорта след победата.

Неговият предшественик Хосеп Бартомеу подаде оставка през октомври, малко преди вот за премахването му от поста след поредица от събития, сред които финансирана кампания в социалните медии срещу противниците на Бартомеу и някои от най-популярните играчи на „Барселона“, както и унизително представяне на Шампионската лига.

Нахлуването на органите на реда в офисите на клуба в началото на миналата седмица доведе до кратко задържане и на самия Бартомеу.

Лапорта служи и като 38-ия президент на „Барселона“ и в периода 2003-2010 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ