Кои са най-скъпоплатените спортисти в света?

Кои са най-скъпоплатените спортисти в света?

Кои са най-скъпоплатените спортисти в света?

Аржентинската звезда Лионел Меси оглави тазгодишното издание на класацията на списание Forbes за 100-те най-високоплатени спортисти.

В класацията на Forbes, която проследява състоянието, натрупано от спортистите в периода юни 2018 – юни 2019, влизат както приходите от заплатите, премиите и наградните фондове от спортната активност на атлетите, така и тези, които те са спечелили от рекламни договори и други ангажименти.

Миналогодишният номер 1 - боксьорът Флойд Мейуедър, не влиза в топ 100, след като година по-рано оглави класацията с приходи от 285 млн. долара. Голяма част от приходите на„Мъни“ Мейуедър в този период дойдоха от супер сблъсъка с ММА звездата Конър Макгрегър от 2017 г.

Тазгодишният топ 100 включва атлети от 25 страни, които са спечелили общо 4 млрд. долара – с 5% повече от миналата година.

Както вече казахме, първата позиция е за Лионел Меси, който е спечелил 127 млн. долара през годината, като в това число влизат 35 млн. от рекламни договори с Adidas, MasterCard, Gatorade, Huawei, PepsiCo и други.

Нападателят на Португалия и Ювентус Кристиано Роналдо остава втори с 109 млн. долара, от които цели 44 млн. са от спонсори, сред които Nike, Herbalife, Altice, DAZN, MTG, Electronic Arts и други.

Почетната стълбичка тази година е окупирана изцяло от футболисти(за първи път от създаването на класацията през 1990г.), като на трето място се нарежда най-скъпият трансфер в историята на спорта – Неймар, който е спечелил 105 млн. долара.

Четвърти е мексиканският боксьор Канело Алварес със заработени 94 млн. долара. Интересното при него е, че той дели първото място с Меси, когато става въпрос за приходи спечелени само от спортна активност – 92 млн. долара.

Легендата на тениса Роджър Федерер е пети с 93,4 млн. долара, като швейцарецът може да се похвали с най-големите приходи от рекламни договори. Той е спечелил 86 млн. долара от партньорството си с Credit Suisse, Mercedes-Benz и Rolex. Най-голям ефектвърху неговите приходи обаче оказва 10-годишният му договор с японския гигант за дрехи и спортна екипировка Uniqlo на стойност 300 млн. долара.

Топ 10 допълват на американската футболна лига NFL - Ръсел Уилсън (89,5 млн) и Арън Роджърс (89,3 млн) и звездите от NBA - Леброн Джеймс (89 млн.), Стеф Къри (79,8 млн.) и Кевин Дюрант (65,4 млн.). Именно Национална баскетболна асоциация има най-много представители в топ 100 – 35.

Пълният списък може да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ