Кралев: Няма как да сме доволни без медал, но и нямаме зимна инфраструктура

Кралев: Няма как да сме доволни без медал, но и нямаме зимна инфраструктура

Кралев: Няма как да сме доволни без медал, но и нямаме зимна инфраструктура

"При положение, че няма медал, няма как да бъдем доволни. Но, в действителност, ние нямаме големи традиции в зимните спортове. Имаме много успехи, имаме 6 медала, но те по-скоро са плод на индивидуалния талант и гения на отделни спортисти, отколкото на някакви традиции", коментира в сутрешния блок на bTV спортният министър Красен Кралев по повод представянето на България на Зимната олимпиада в Пьонгчанг. 

Във връзка с резултата на България на биатлона, който даде повод за критики, той посочи "Там наистина имахме надежда за по-добро представяне. Разбира се, все още сме много далеч от медалите. Но се надявахме някой от нашите състезатели да попадне в топ 10".

"Желание винаги има, защото държава отделя около 3 млн. и половина годишно за всички зимни федерации. Но това не е достатъчно. тези средства обезпечават идеално подготовката на елитните спортисти. Но липсата на бази, липсата на спортна инфраструктура за зимни спортове не позволява да се изгради конкурентна среда", каза Кралев. 

"Елитните ни спортисти повечето се готвят в чужбина, защото у нас няма условия. Някои от олимпийците се представиха както е очакваното. Сани Жекова - шеста, Владимир Зографски подобри класирането на българин на Олимпийските игри. Алберт Попов също имаше не лошо класиране. Няма как да сме доволни, след като нямаме медал, но има много сериозни предпоставки, които трябва да се анализират. Ние нямаме зимни съоръжения. Имаме една държавна пързалка и две частни, които са открити", посочи още той.

"Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село. Всичките ни състезатели основно тренират навън. Имаме един от най-добрите сноубордисти в света, но не успяхме да се представим.

Това, което чуваме от разговорите със състезателите е, че те не можаха да се преборят с емоционалното напрежение, което изпитват прреди старта. Което за пореден път ме навежда на мисълта, че ние имаме нужда от психолози във всички спортове, които да успеят да мотивират всички състезатели да работят с тях. Така че да бъдат в оптимална ментална форма. По отношение на представянето на Радо Янков, видяхме, че са допуснали грешка в тестването с нова екипировка. Но както той, така и много спортисти, така да се каже прегоряха преди състезанието", коментира Кралев.

По думите му ментален треньор се използва в художествената гимнастика, доколкото знае, и това помага в последните няколко години. 

Министърът на младежта и спорта заяви, че отборът на Норвегия на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг грубо е нарушил феърплея. Причината са лекарствата, които използват спортистите. 

Кралев обяви, че голяма част от тях са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с разрешение на антидопинговата комисия, помагат за доброто им представяне в дисциплините. Норвежкият отбор спечели най-много медали на приключилите Зимни олимпийски игри - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Според "Тайм" бюджетът за спорт на скандинавската страна е 30,47 млн. лева, а част от състезателите работят като водопроводчици, дърводелци и учители, когато не се състезават.

"Дайте да не коментираме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият отбор на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят за какво става въпрос. Аз го приемам го като нарушен феърплей", заяви Кралев в "Тази сутрин".

"Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма. От години всички коментират как в норвежките национални отбори в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. Те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави. По правилата е. Нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години. От много олимпиади е така", добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ