Магнус Карлсен спечели световната титла по шах за трети път

Магнус Карлсен спечели световната титла по шах за трети път

Магнус Карлсен спечели световната титла по шах за трети път

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен (Норвегия) спечели мача срещу руския гросмайстор Сергей Карякин и запази титлата си.

Карлсен победи съперника си Сергей Карякин в тайбрек. Двамата играха в Ню Йорк почти три седмици. При редовните дванадесет партии двамата записаха общо десет ремита и успяха да се победят само по веднъж, приключвайки 6:6 точки.  Така се стигна  до тайбрек от четири партии ускорен шах с контрола 25 минути плюс 10 секунди на ход.

26-годишният норвежец спечели четвъртата партия, а Карякин призна поражение на 50-ия ход.

Играта бе наблюдавана през звуконепроницаемо стъкло в реално време от стотици зрители. Билетите струваха между 100 и 500 долара.

Ако и тайбрекът бе завършил наравно, Карлсен и Карякин трябваше да изиграят още  две блиц партии с контрола по 5 минути плюс 3 секунди за всеки.

Според организаторите срещата на двамата гросмайстори е привлякла вниманието на около 6 млн. любители на шахмата от цял свят.

За норвежеца това беше третия мач за титлата световен шампион. През 2013 г. той се качи за пръв път на върха, отнемайки короната на Вишванатан Ананад. През 2014 защити титлата си отново срещу Ананад.

След сегашния мач Карлсен обаче ще трябва да плати и солена глоба заради неприемливо поведение на пресконференция. След осмата партия той загуби и отказа да говори пред журналистите. Това му струва 10% от наградата. Наградният фонд е 1 млн. долара, от които 60% са за победителя, а 40% за вицешампиона. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ