Мария Гроздева сложи край на спортната си кариера

 Мария Гроздева сложи край на спортната си кариера

Мария Гроздева сложи край на спортната си кариера

Легендата на българската спортна стрелба Мария Гроздева приключи своята кариера в Токио 2020, след днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет. Тя стреля по-добре, отколкото в квалификациите, но не успя да се класира за финала и остана 27-а с 578 точки. 

Именно в тази дисциплина Гроздева спечели двете си олимпийски титли - в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медали от най-големия спортен форум. Мария участва на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал. Тя има още 12 европейски титли, общо 29 отличия от континентални първенства и 18 победи за световната купа.

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. 

През 2010 г Мария Гроздева получи орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите й заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“. 

Сбукет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио края на състезателната кариера на Мария Гроздева. „Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското движение. Тя остава в историята като една от най-великите, като посланик на България и пример за младите,“ каза генералният секретар на БОК Белчо Горанов.
 
Развълнувана, Гроздева благодари на всички, които през десетилетията са спомогнали за тези успехи и са били с нея. За 30 години най-точните очи на нацията са спечелили общо 90 медала от елитни шампионати и турнири. След 38 години и 7 олимпиади Мария затвори пистолета в куфара и сложи точка на своята феноменална спортна кариера. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ