Наско Сираков се е съгласил да вземе акциите на "Левски"

Наско Сираков се е съгласил да вземе акциите на Левски

Наско Сираков се е съгласил да вземе акциите на "Левски"

Пореден опит за смяна на собствеността на акциите на "Левски". Георги Попов, който до 8 май бе собственик на мажоратирания пакет (близо 87%) от акциите на "Левски", обяви в ефира на bTV, че е разговарял с Наско Сираков, който е изразил съгласие да поеме отговорността за собствеността на "сините". В сряда той се опита да джироса мажоритарния пакет акции на премиера Бойко Борисов, но премиерът категорично отказа да ги приеме.

"От Борисов нищо не се иска. Той може в момента или да откаже акциите, но трябва да стане в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг. Нашето искрено желание е да бъдат прехвърлени на тези, които милеят за клуба. Но нека той да реши. Това е негово право. Вчера получихме писмо от легендите на "Левски". Моята единствена молба е това писмо да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас", заяви Попов. 

А легендарните футболисти на "сините" призоваха в петък Божков и Попов да им прехвърлят акциите.

"Проведох личен разговор по телефона с господин Наско Сираков, който изяви желание в общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от господин Борисов. И със съдействието на Павел Колев да продължат в борбата за спасяване на любимия ни клуб. Благодаря на феновете за всичките им усилия и за това, което правят в този тежък момент за клуба", добави Попов. 

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Премиерът обаче заяви, че държавата би помогнала на "сините", но само при смяна на собствеността. 

Попов е категоричен, че не бяга от съдбата на "Левски". "Искам "Левски" да живее, а ние нямаме възможност в момента, след неправомерните действия, които бяха предприети срещу нас. Как да издържаме клуба при блокирани сметки, при издадени незаконно актове и блокирани имущества, с незаконно издадени постановления на НАП на базата на указания на прокуратурата? Това е един законен кръг, в който НАП се позовава на прокуратурата, прокуратурата се позовава на НАП, а всъщност няма нито едно законно обвинение срещу нас?", каза още Попов.

"Нека Борисов ни джироса акциите, нека се откаже. Ние ще изпълним искането на ветераните. Но ние нямаме право на това. Това е решение на господин Борисов. Ние не можем да го съветваме какво да прави. Просто ще се загуби много време в пътуване на акциите нагоре-надолу. За това най-простото решение, ако искаме всички да спасим клуба, е да се спази законът и той да джироса акциите на когото прецени", заяви Попов.

А премиерът Бойко Борисов му отговори през медиите: "Акциите на ПФК "Левски" не са на мое име, няма да участвам в това". 

"Не искам да се замесвам с тази тема. Има повдигнати обвинения. Божков беше като всички бизнесмени в тази държава, с който сме се чували и срещали в различни формати. Когато неговите съдружници изнесоха информация и последваха дела, се стигна до тази ситуация. Никой преди това не го е третирал различно от всички останали", добави Борисов, докато проверяваше строителните дейности по интерконектора България - Гърция.

По повод изнесената кореспонденция от бизнесмена Васил Божков с потребител на име Vladi Goranov, Борисов посочи: "И аз съм говорил в Божков.
Дотогава нямаше такива обвинения. Обаждаха ни се от всички газови и петролни компании. Ние сме изпълнителна власт и това е нормално. Нещо произлязло ли е от тези срещи? Има ли промяна за фирмите на Божков след тези срещи?"

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ