Непобедимата!

Непобедимата!

Непобедимата!

Нов, своеобразен рекорд отбелязва днес големият спорт у нас и по света - навършват се 30 години от недостигнатото и до момента постижение на Стефка Костадинова. На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика в Рим тя преодоля невижданите 209 см в скока на височина и постави световен рекорд в тази дисциплина за жени, който не е паднал до момента, припомниха от Българския олимпийски комитет.

С този юбилей България е единствената страна, която може да се похвали с най-стария действащ рекорд в атлетиката.

Тези 209 см в италианската столица са заслужен връх в удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина. Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. И сякаш за да се засили ефекта от предстоящото уникално постижение, малко преди атракцията на Стефка, Бен Джонсън поставя   един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Това взривява трибуните, но зрителите тепърва предстои до видят след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред - световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока.  „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности.", казва тя сега от дистанцията на времето. И още: "Световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите."

Мечтата на Стефка Костадинова днес е най-българският рекорд да си остане такъв. " Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Много ми се иска – и ще бъде щастлива – ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание. Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ