ПьонгЧанг - Олимпиада за 2,4 млрд. долара

ПьонгЧанг - Олимпиада за 2,4 млрд. долара

ПьонгЧанг - Олимпиада за 2,4 млрд. долара

Олимпиадата в Пьонгчанг е първата зимна в Южна Корея, която беше домакин на летните игри, в Сеул, през 1988 г. Игрите са третите през зимата в Азия (след Сапоро през 1972 и Нагано през 1998 г.). Бюджетът на игрите е 2,4 млрд. долара.

Пьончан загуби състезанието за домакин на Олимпиадата през 2010 г. (победителят тогава беше Ванкувър) и през 2014 г. (от Сочи), преди през 2011 г. да изпревари Мюнхен и Анеси още на първи тур и да получи реванш, припомня „Фигаро“. 

6 от 12-те състезателни терена на игрите са построени специално за Олимпиадата. Олимпийският стадион ще побере днес 35 000 зрители за церемонията по откриването на игрите. След Олимпиадата и Параолимпиадата стадионът ще бъде разрушен, както се случи и в Гренобъл и Албъртвил.

Разтревожени от ниските температури в Северна Корея в момента, организаторите решиха да опънат около стадиона защитна преграда срещу вятъра – тя е от поликарбонат, висока е 3,5 метра и дълга 510 м.

По отрицателни температури и размер на града (43 000 жители) Пьонгчанг напомня на норвежкия Лилехамер (1994 г.).

Около Пьонгчанг, в планината Алпенсия, са разположени  центровете за биатлон,  ски спускане и ски скокове, снежният парк Феникс и алпийският център Йонпьон за техническите мероприятия. Крайбрежният Гангньон, на 20 км източно от града, съсредоточава всичко, свързано с леда – хокей, кънки, зимен дворец и център за кърлинг. В Чонсон, на 20 км южно от Пьонгчанг, е центърът за ски алпийски дисциплини.

Пьонгчанг, чието напомня на името на Пхенян, е на 80 км южно от демилитаризираната зона между двете Кореи. Двете страни, които са във фактическа война от десетилетия, ще дефилират заедно на откриването на игрите днес, както беше в Сидни през 2000, Атина – 2004 и Торино – 2006. Отборите им излязоха заедно за последен път на церемонията на азиатските зимни игри през 2007 г. в Чанчун.

В Олимпиадата ще участват 22-ма севернокорейски атлети – 3-ма в дисциплината ски бягане, 3-ма в ски спускане, 2-ма в кънки бягане, 2-ма фигурно пързаляне и 12 хокеистки, които ще са част от отбора на Южна Корея. За последен път Пхенян участва на Олимпиадата през 2010 г. във Ванкувър със само един спортист в дисциплината кънки бягане.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ