Президентът на световното гребане: Трябва да запазим разнообразието в спорта

Президентът на световното гребане: Трябва да запазим разнообразието в спорта

Президентът на световното гребане: Трябва да запазим разнообразието в спорта

„Разбирам младите, които желаят да тренират тенис, футбол, ръгби. Това е нормално. Но спортният свят, който става много, много труден, трябва да се внимава няколкото големи спорта, да не станат толкова големи, че да привличат всички”. Това заяви президентът на FISA Жан-Кристоф Ролан, който даде интервю за развитието на гребния спорт след края на Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив.

По думите му проблемът е, че в медиите 80% от спорта е футбол. „И по този начин разгласяването чрез медиите е ограничено до определен брой  спортове. А трябва да се запази разнообразието от спортове. За това да бъдеш олимпийски спорт е много много важно за мен. Така се запазва възможност да бъдеш видян, най-малкото веднъж на 4 години, чрез най-популярното събитие, с голямо медийно проследяване в света, каквото са Олимпийските игри”, каза Ролан.

Президентът на FISA заяви, че най-голяма еволюция в гребането е имало през 80-те и 90-те години на миналия век. „И действително от тогава до сега много страни се присъединиха към FISA, гребането се разви във всички континенти. Това е важно и остава  приоритет  за нас. Има програма за развитие, във FISA имаме Департамент по развитието, помагаме с проекти, с лагери за тренировки. Опитваме се да помагаме държавите, за да се започне да се практикува нашия спорт. Но истината е, че сме спорт с ограничени ресурси . Във връзка сме с МОК и на базата на олимпийската солидарност, организираме проекти за развитие в някои страни”, посочи Ролан.

Той призова младите да опитат спорта гребане. „Когато си на 13-14 години, това е добрата възраст, да навлезеш в нашия спорт. Да седнеш в лодката, да сложиш греблата и да загребеш с тях, да усетиш как лодката се плъзга – това е страхотно преживяване. Но гребането е спорт, който  изисква определена техника. За да я постигнеш  трябва постоянство. И не само лично постоянство, но и това на партньорите ти, защото гребането е колективен спорт. Бих казал на детето, че ще опита един супер спорт, ще развие физическа кондиция, ще добие желание да работи в екип, ще усети  лодката и водата. Но първоначално е трудно, защото не се забавляваш, когато за първи път се качиш на лодка”, допълни Ролан.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ