ПСЖ, Неймар и най-скъпият трансфер във футбола

Пари Сен Жермен обяви официално късно снощи най-скъпия трансфер в историята на футбола – 222 млн. евро за бразилеца Неймар.

Трансферът стана факт след няколко дни на слухове и противоречива информация. Събитието бе обявено с видео, озаглавено „Той идва“ и снимки на Айфеловата кула, освенета в цветовете на бразилското знаме.

С привличането на Неймар да Силва Сантос младши, ПСЖ напълно преобърна световния футболен ред и границите на възможното и разумното от финансова гледна точка, коментират спорните наблюдатели.

Цената от 222 млн. евро по клаузата за освобождаване на бразилеца, досега играч на „Барселона“,  е двойно по-висока от досегашния рекорд, платен миналата година от Манчестър Юнайтед на Ювентус за Пол Погба. Неймар ще получава 30 млн. евро чиста заплата на година до 2022 г.

25-годишният Неймар се смята за наследник на Лионел Меси и Кристиано Роналдо и е след най-влиятелните спортисти с над 170 млн. последователи в социалните мрежи.

Неймар публикува късно снощи видео и дълъг текст в Инстаграм, д които съобщи за преминаването си към ПСЖ против волята на баща му.

„За втори път в живота ми се противопоставям на баща ми, татко, уважавам твоето мнение, но вече взех решение“, написа бразилската звезда.

В същото послание той благодари на „Барселона“ и особено на Лионел Меси, когото смята за най-добрия футболист. 

Парите за трансфера не бяха преведени директно от ПСЖ, а от адвокатите на Неймар, като така той плати сам откупната си цена на "Барселона", за да може френският клуб да го привлече като свободен агент и да не наруши правилата за финансов феърплей.

В името на спазването на тези правилници "Барса" обяви, че ще предаде на УЕФА цялата документация по трансфера.

Неймар ще играе в ПСЖ с номер 10.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ