Путин: Чрез допинг скандала САЩ се месят в руските избори

Путин: Чрез допинг скандала САЩ се месят в руските избори

Путин: Чрез допинг скандала САЩ се месят в руските избори

Руският президент Владимир Путин заподозря, че раздухването на допинг скандала около руските спортисти цели да повлияе на президентските избори в страната, предаде ТАСС.

„Ето какво бе безпокои: Олимпиадата започва през февруари, кога са президентските избори у нас? През март. Много големи са подозренията, че всичко това (допинговите скандали, бел. ред.) се прави, за да създаде необходимата за някого обстановка на недоволство на любителите на спорта и спортистите, като че ли държавата има участие в нарушенията и носи отговорност за това“, каза Путин каза Путин пред работници от Челябинския компресорен завод.

Комисия на МОК реши вчера, че четирима руски скиори са нарушили антидопинговите правила на Олимпиадата в Сочи през 2014 г., анулира резултатите им и ги лиши до живот от участия в олимпийски игри. Преди това същото решение бе взето за още двама руски скиори.  Така Русия бе лишена от 4 медала от Сочи 2014 .

Според руския президент днешните международни спортни организации, включително и МОК,  са силно зависими от спонсорите, притежателите на телевизионните права и рекламодателите. "Това е огромен пласт на връзки и зависимости", коментира Путин. И добавя: „Контролният пакет е в САЩ, тъй като там са основните компании, които поръчват и плащат телевизионните права, там са основните спонсори, там са основните рекламодатели.

"В отговор на нашата мнима намеса в изборите в САЩ, те искат да създадат проблеми на изборите за президент на Русия“, смята Путин.

Той се усъмни, че компрометиращите допинг проби на руски спортисти, може да са били подменени.

Москва винаги е отричала за държавно участие в забраненото стимулиране на руски спортисти. На заседание на изпълнителното бюро на МОК на 5-7 декември ще се решава дали спортисти от Русия ще бъдат допуснати до игрите в Пьончан, съобщи Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ