Състезател по бейзбол подписа договор за рекордните $700 млн., но с отложено плащане

Състезател по бейзбол подписа договор за рекордните $700  млн., но с отложено плащане

Състезател по бейзбол подписа договор за рекордните $700 млн., но с отложено плащане

Японецът Шохей Отани подписа най-големия договор в историята на спорта.Той получи 10-годишен договор за $700 милиона, за да играе за Лос Анджелис Доджърс от Мейджър Лийг Бейзбол. Уникалната структура на изплащане на сделката обаче може да носи известни рискове, казват финансови експерти, цитирани от CNBC.

Японската суперзвезда ще получава 2 милиона долара годишно в рамките на 10-годишното споразумение, което отлага 68 милиона долара годишно.

Отани не е първият MLB играч, който отлага приходи. Играчи като Боби Бонила и Кен Грифи младши също избраха годишни плащания. В случая на Боби Бонила те идват с гарантиран лихвен процент от 8%. Но Отани ще получи по-голямата част от договора си, 680 милиона долара, в плащания между 2034 и 2043 г., без лихви.

Сделката може да осигури данъчни облекчения за Шохей Отани, ако той напусне Калифорния, преди да получи отсрочения си доход, според сертифицирания финансов плановик Ерик Броненкант, ръководител на данъците в Betterment.

За 2024 г. най-високата данъчна ставка в Калифорния се покачва до 14,4%, което включва 1,1% данък върху заплатите върху всички доходи. Ерик Броненкант каза, че федералният закон защитава нерезидентите от данъци върху „пенсионен доход“, включително плащания, структурирани за най-малко 10 години.

Но Калифорния може да не се съгласи, добави той.

Шохей Отани може да се сблъска с по-високи федерални данъчни ставки върху отложените плащания, каза  регистрираният агент Луис Барахас, който също е главен изпълнителен директор на International Private Wealth Advisors в Ървайн, Калифорния. Той е член на Съвета на финансовите консултанти на CNBC.

Без промени от Конгреса най-високата федерална данъчна ставка ще се върне на 39,6% през 2026 г. от сегашната най-висока ставка от 37%. Като приема плащания по-късно, „той поема риск“, каза Барахас.

Друг недостатък на отлагането на приходите е, че Шохей Отани  не може да харчи или инвестира $68 милиона годишно през следващото десетилетие.

„Един долар днес струва повече от един долар утре“, коментира още каза Барахас.

Отлагайки плащанията без лихва, Отани също е изправен пред намалена покупателна способност. Въпреки че инфлацията спадна значително от юни 2022 г. насам, е трудно да се предвидят темпове през следващото десетилетие.

Но ако се върне по-висока инфлация, „нетната стойност на договора му не струва толкова, колкото си е мислил“, коментира още Луис Барахас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ